Na hlavný obsah

Nie zbraniam a výzva na ukončenie vojny v Gaze: Pápež František predniesol vianočné posolstvo

Vyzval na prepustenie unesených rukojemníkov.

Nie zbraniam a výzva na ukončenie vojny v Gaze: Pápež František predniesol vianočné posolstvo
Pápež František počas celebrovania polnočnej svätej omše v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Pápež František v pondelok (25. 12.) počas svojho tradičného vianočného posolstva vyzval na prepustenie unesených rukojemníkov a ukončenie vojny v Gaze. Informujú agentúry AFP a AP.

„Nesiem vo svojom srdci bolesť za obete ohavného útoku zo 7. októbra. Znovu naliehavo vyzývam na oslobodenie tých, ktorí sú stále zadržiavaní ako rukojemníci. Vyzývam, aby sa skončili vojenské operácie s desivými následkami nevinných civilných obetí. Aby sa napravila zúfalá humanitárna situácia umožnením príchodu pomoci,“ povedal pápež na poludnie na sviatok Narodenia Pána z centrálneho balkóna Baziliky sv. Petra počas požehnania „Urbi et Orbi“ (po slovensky „Mestu a svetu“).

„Aby sa povedalo ‚nie‘ vojne, je potrebné povedať ‚nie‘ zbraniam. Pretože ak človek má vo svojich rukách nástroje smrti, skôr či neskôr ich použije. Ako môžeme hovoriť o pokoji, ak sa zvyšuje výroba, predaj a obchod so zbraňami? Dnes, tak ako za čias Herodesa, sa úklady zla, ktoré sa stavajú proti božskému svetlu, pohybujú v tieni pokrytectva a zatajovania. Mnoho ozbrojených masakrov sa odohráva v ohlušujúcom tichu, bez vedomia mnohých!“ uviedol František.

„Nech sa o tom hovorí, nech sa o tom píše, aby sa poznali záujmy a zisky, ktoré hýbu nitkami vojen,“ dodal pápež. Pripomenul utrpenie obyvateľov vojnou sužovanej Sýrie, Jemenu a Libanonu. Vyzval na dosiahnutie definitívneho mieru medzi Arménskom a Azerbajdžanom a návrat vysídlených ľudí. Tiež vyzval na pokoj v oblasti Sahelu a na zmierenie na Kórejskom polostrove.

Pápežovo vianočné posolstvo spolu s požehnaním a modlitbou Anjel Pána si na vatikánske Námestie svätého Petra prišli vypočuť desaťtisíce turistov, pútnikov a obyvateľov Ríma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet