Na hlavný obsah

Pre hroziace teroristické útoky sprísnili v Rakúsku a Nemecku bezpečnostné opatrenia

Špeciálne jednotky údajne zadržali prvých podozrivých.

Pre hroziace teroristické útoky sprísnili v Rakúsku a Nemecku bezpečnostné opatrenia
Policajti strážia katedrálu v Kolíne nad Rýnom. Foto: TASR/AP

Nemecká aj rakúska polícia v sobotu (23. 12.) uviedli, že sprísňujú opatrenia vzhľadom na možné teroristické útoky počas vianočných sviatkov a Silvestra. Návštevníkov podujatí a bohoslužieb polícia vyzvala, aby si so sebou vzali preukaz totožnosti s fotografiou a prišli skôr ako zvyčajne.

V rámci preventívnych opatrení budú v Rakúsku potenciálne ohrozené miesta, ako sú kostoly a vianočné trhy, pod zvýšeným dohľadom, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie polície vo Viedni.

Nasadia civilné a uniformované sily vybavené špeciálnou technikou a zbraňami. „Pozornosť polície sa sústredí predovšetkým na kostoly a cirkevné podujatia, najmä bohoslužby, a na vianočné trhy,“ vysvetlila polícia.

V závislosti od potreby sa vykonajú aj kontroly osôb pri vstupe na niektoré miesta. Návštevníkov podujatí a bohoslužieb polícia vyzvala, aby si so sebou vzali preukaz totožnosti s fotografiou a prišli skôr ako zvyčajne.

Polícia upozornila, že stupeň varovania pred terorizmom v Rakúsku zostáva zvýšený. Dodatočné preventívne opatrenia slúžia na udržanie všeobecnej bezpečnosti.

Útok na katedrálu

Nemecké bezpečnostné orgány dostali informácie, že islamistická skupina pravdepodobne plánovala na Silvestra útok na katedrálu v meste Kolín nad Rýnom. Vyplýva to zo správy zverejnenej v sobotu, na ktorú poukázala agentúra DPA.

„Tento útok sa týka Silvestra, no už dnes večer urobíme všetko pre to, aby sme zabezpečili bezpečnosť návštevníkov tejto katedrály na Štedrý večer,“ uviedol hovorca kolínskeho kriminálneho úradu Micheal Esser.

Polícia sa domnieva, že za plánovaným útokom stojí skupina napojená na regionálnu odnož extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) Chorásán. Za ďalší možný cieľ útoku označila polícia kostol v rakúskom hlavnom meste Viedeň.

Nemecký denník Bild informoval, že špeciálne jednotky už zadržali prvé podozrivé osoby vo Viedni aj v Kolíne nad Rýnom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet