Na hlavný obsah

Svetový pohár v Jasnej je v ohrození, organizátorom chýbajú peniaze

Komplikácie nastali po zmene vlády, chýba 900-tisíc eur.

Svetový pohár v Jasnej je v ohrození, organizátorom chýbajú peniaze
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová pózuje na pódiu s trofejou po víťazstve v obrovskom slalome Svetového pohára alpských lyžiarok. Foto: TASR - Martin Baumann

Už v januári môžu slovenskí diváci na vlastné oči vidieť svetové slalomárske hviezdy a na domácom svahu povzbudiť Petru Vlhovú. Preteky SP sú však napriek vysokému štádiu príprav v ohrození.

Šesť týždňov pred podujatím stále chýbajú peniaze. Lyžiarskemu zväzu ich prisľúbila bývalá vláda, po zmene úradníkov však nastali komplikácie.

Lyžiarske ženské elity majú pretekať v Jasnej v januári. Snehové podmienky prajú a stredisko je pripravené.

„Akurát je problém s financiami. SP organizuje lyžiarsky zväz, ktorý má na to práva, ale nemá dostatok financií. Štáb by mal nejakým spôsobom prispieť. Dúfam, že sa to dotiahne a nebude z toho jedna veľká hanba,“ objasnil situáciu predseda predstavenstva Tatry Mountain Resorts Igor Rattaj.

Svetový pohár je totiž najprestížnejšie lyžiarske podujatie. Priamy prenos sa vysiela do tridsiatich krajín sveta, pozrie si ho približne 150 miliónov divákov. Odhadovaná výška nákladov na organizáciu pretekov sú takmer štyri milióny eur. Tie musí zaplatiť Zväz slovenského lyžovania. Po dohodách s predošlou vládou mal prisľúbenú podporu od štátu, teraz je podľa zväzu situácia dramatickejšia.

„Dramatickejší je len termín, v ktorom sa nachádzame. Je pravda, že v tomto sme mali trocha smolou, že keď bolo treba uzatvárať a dostať kontrakt na papier, sa zmenila na vláda a noví ľudia si musia veci naštudovať, pozrieť, čomu rozumieme,“ povedal prezident Slovenského zväzu lyžovania Martin Paško.

Dofinancovať potrebujú 900-tisíc eur

Väčšinu nákladov na podujatie pokryjú sponzori, predaj vysielacích práv a vstupeniek. Organizátor tvrdí, že bez štátnej podpory nie je možné realizovať SP na Slovensku.

„V prípade, že by sa niečo skomplikovalo alebo to nebude možné odfinancovať, tak si budeme musieť spoločne s hlavnými partnermi sadnúť a hľadať riešenie, či sa SP uskutoční na Slovensku, alebo sa pôjde ďalej,“ dodal Paško.

Zväz slovenského lyžovania požiadal Ministerstvo školstva, pod ktoré spadá sekcia športu o dotáciu. Dofinancovať od štátu potrebujú 900-tisíc eur.

„Nakoľko ide o podujatie medzinárodného významu, ministerstvo zaslalo uvedenú žiadosť, vrátane predloženého rozpočtu Fondu na podporu športu s návrhom na poskytnutie príspevku na projekt podpory významnej súťaže,“ uviedla pre RTVS hovorkyňa rezortu Dagmara Al-Khaldi Mičeková.

Téme sa vo večerných Góloch – bodoch – sekundách venoval Erik Vrábel:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport