Na hlavný obsah

Tatry ako švajčiarsky St. Moritz: Hotely označujú novú daň z ubytovania za prestrelenú

Daň sa zvýši z dvoch eur na 3,5 eura.

Tatry ako švajčiarsky St. Moritz: Hotely označujú novú daň z ubytovania za prestrelenú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vo Vysokých Tatrách sa zvýši daň z ubytovania. Zo súčasných dvoch eur na 3,5 eura. Majitelia hotelov a penziónov hovoria o prestrelenej sume, ktorá sa vyrovná aj alpským vysokohorským strediskám. Samospráva odkazuje, že kritika nie je na mieste.

Zvýšenie dane za ubytovanie sa nedotkne dovolenkárov s rezerváciami zimných pobytov. Kúpeľný poplatok stúpne až od prvého marca. Už aj víkendový pobyt sa tým poriadne predraží.

„Keď k nám príde päťčlenná rodina do konca februára, tak zaplatí na ubytovacom poplatku 20 eur na dve noci. Keď k nám príde rodina po 1. marci, tak za tie dve noci zaplatí 35 eur,“ priblížil konateľ siete hotelov v Tatrách Matej Matejka.

Zvyšovaniu dane z ubytovania vo Vysokých Tatrách sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Nespokojní podnikatelia

Niektorým miestnym podnikateľom sa nepáči, že po zvýšení bude daň z ubytovania vo Vysokých Tatrách rovnako vysoká, ako napríklad vo švajčiarskom stredisku St. Moritz.

„My sme navrhovali zvýšenie na 2,50, čo z nášho pohľadu by malo byť postačujúce. Ale táto suma sa nám zdá naozaj vysoká,“ uviedla riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Potočná.

„Považujeme to za veľké riziko, lebo si myslíme, že sa veľa hostí stiahne do podhoria, kde ten poplatok sa hýbe od 50 centov do jedného eura,“ povedal Matejka.

„Bude sa to týkať aj mestskej kasy, lebo daň potom do nej necinkne,“ myslí si riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Blašková.

„Pri každom zdražovaní hrozí riziko, že turisti nám odídu. Tak sa zdražovali aj služby v hoteloch a ubytovacích zariadeniach,“ skonštatoval primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák.

Združenie cestovného ruchu avizuje petíciu

Primátor vysvetlil, že v Starom Smokovci má sotva 40 obyvateľov s trvalým pobytom a desiatky tisíc turistov. Práve pre nich mesiace odhŕňajú sneh z chodníkov, kosia či vynášajú odpadky.

„Ja som za to, aby tí, čo tie služby odoberajú, tie benefity využívajú, aby si za ne aj zaplatili. A my tie náklady nemôžeme prenášať na domácich obyvateľov, lebo oni tieto služby nevyužívajú,“ skonštatoval Štefaňák.

Združenie cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách avizuje petíciu, ktorou chce napadnúť zvýšenie dane z ubytovania. „Zároveň chceme dať aj podnet na preskúmanie prokurátorovi,“ priblížil Matejka.

„Na zastupiteľstve bol kontrolór a nepočul som od neho jediné slovo, že by niečo nebolo v poriadku,“ dodal Štefaňák.

Päťdesiatpercentnú zľavu na dani z ubytovania budú mať kúpeľní hostia, ktorí prídu na liečebný pobyt do Tatier na základe odporúčania lekára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny