Na hlavný obsah

Tibor Gašpar by bol perfektným kandidátom na šéfa SIS, vyhlásil Robert Fico. Vraj robí neoceniteľnú robotu v parlamente

Fico hovoril aj o stretnutí s predsedníčkou EK.

Tibor Gašpar by bol perfektným kandidátom na šéfa SIS, vyhlásil Robert Fico. Vraj robí neoceniteľnú robotu v parlamente
Premiér Robert Fico v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Rozhodnutie o zvýšení cien plynu považuje predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) za sabotáž a dar predošlých vlád. V relácii Sobotné dialógy na RTVS taktiež kritizoval špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a priblížil viacero zmien, ktoré jeho vláda plánuje uskutočniť.

„Keby som teraz pána Jurisa ešte raz chytil, tak ho zaškrtím vlastnými rukami, prepáčte. Hovorím teraz o predsedovi úradu pre reguláciu, ktorý jednoducho bez toho, aby komukoľvek čokoľvek povedal, rozhodol na úrade o takom zvýšení cien plynu pre domácnosti, aké tu nikdy v histórii nebolo,“ vyjadril sa premiér na adresu šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andreja Jurisa.

Pozrite si, ako Fico skritizoval Jurisa:

Fico dodal, že si kladie otázku, „či to bol darček ešte od predchádzajúcej vlády“. ÚRSO vydal koncom novembra cenové rozhodnutie, podľa ktorého by sa mala cena plynu výrazne zvýšiť, a to približne na dvojnásobok. Ministerstvo hospodárstva (MH) hovorí o neakceptovateľnom postupe.

Fico zdôraznil, že krok predsedu ÚRSO považuje za sabotáž. „Je to normálne sociálny terorista,“ kritizoval. Podľa šéfa Smeru išlo pri cenách plynu o pomstu a „dar Matovičovej, Hegerovej a Ódorovej vlády. Na, tu zdochnite, dajte ešte miliardu navyše,“ povedal Fico s tým, že urobí všetko pre to, aby sa ceny plynu pre domácnosti nezvyšovali.

Otázky okolo Špecializovaného trestného súdu

Fico priblížil, ako by sa mohol zmeniť Špecializovaný trestný súd alebo právomoci špeciálnej prokuratúry. Vyjadril sa, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa ho pri osobnom stretnutí priamo opýtala, či po víťazstve v parlamentných voľbách chystá „revanš“. On jej odpovedal, že revanš by bol, ak by poslal do väzby expremiéra Igora Matoviča (Slovensko).

„Naša odpoveď, na toto hrubé zneužívanie trestného práva, ktoré bolo proti nám, bude v podobe zmien zákonov,“ povedal Fico s tým, že pri týchto krokoch komunikuje aj s Európskou komisiou.

Premiér potvrdil, že so šéfom rezortu obrany Robertom Kaliňákom a ministrom spravodlivosti Borisom Suskom (všetci Smer-SD) diskutovali o legislatívnych zmenách s relevantnými komisármi EÚ. „Nechcem ísť do rizika, že prijmeme niečo, čo by nám mohlo spôsobiť ťažkosti pri čerpaní eurofondov,“ zdôraznil Fico. „Bude to dobre urobené,“ uzavrel.

Podľa Fica Daniel Lipšic nikdy nemal stáť na čele Špeciálnej prokuratúry. „Urobíme všetky potrebné kroky, aby Daniel Lipšic z Úradu špeciálnej prokuratúry odišiel, lebo to je človek, ktorý tam nemá čo robiť. Právoplatne odsúdený páchateľ, podvodník,“ vyjadril sa Fico s tým, že k riešeniu príde „legálnou, právnou cestou“ a „nikto mu nebude vykopávať dvere“.

Pozrite si, čo povedal Fico o Lipšicovi:

Do parlamentu pôjde 6. decembra v skrátenom legislatívnom konaní návrh na zmenu zákona o úrade na ochranu oznamovateľov. Podľa Fica je zákon v súčasnej podobe hrubo zneužívaný.

Podľa Fica by bol exprezident polície Tibor Gašpar (Smer-SD) perfektným kandidátom na šéfa Slovenskej informačnej služby. Gašpar podľa Roberta Fica robí „neoceniteľnú robotu“ v parlamente. Fico priblížil, že SIS vedie v súčasnosti „profesionál“. Je ním poverený námestník, ktorého meno nechcel povedať. „Nejako nás to netlačí v tomto okamihu,“ uzavrel Fico.

Zmenám vo fungovaní Špeciálnej prokuratúry a trestného súdu, ktoré chystá vláda sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko