Na hlavný obsah

Za smrť Jevgenija Prigožina môže tajomník ruskej Rady bezpečnosti, tvrdia anonymné zdroje

Tajomník varoval ruského prezidenta pred vplyvom Prigožina.

Za smrť Jevgenija Prigožina môže tajomník ruskej Rady bezpečnosti, tvrdia anonymné zdroje
Fotografia zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Foto: TASR/AP

Smrť zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, podnikateľa Jevgenija Prigožina, zosnoval tajomník ruskej Rady bezpečnosti Nikolaj Patrušev. S odvolaním sa na anonymné zdroje zo západných spravodajských služieb o tom napísal americký denník The Wall Street Journal (WSJ), informuje stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Patrušev začal ruského prezidenta Vladimira Putina pred hrozbou rastúceho vplyvu Prigožina varovať už v lete 2022. Prezident však na jeho upozornenia údajne nedal – okrem iného aj pre to, že vagnerovci na bojiskách Ukrajiny dosahovali úspechy.

Táto situácia sa podľa zdroja WSJ, bývalého príslušníka ruskej tajnej služby, zmenila v októbri 2022. Vtedy Prigožin údajne zatelefonoval Putinovi a nevyberavými slovami sa sťažoval na nedostatok munície na ukrajinskom fronte, čo vedie k veľkým stratám na živej sile. Patrušev bol v čase telefonátu v Putinovej pracovni, tvrdí zdroj WSJ.

Putin ignoroval i ďalšie Prigožinove sťažnosti na dodávky munície pre vagnerovcov, ale aj jeho verejné konflikty s ruským ministerstvom obrany, píše WSJ. Ale v júni 2023, keď Prigožin vyvolal rebéliu svojich mužov a začal pochod na Moskvu, Patrušev, vnímajúc to ako príležitosť zbaviť sa vodcu vagnerovcov nadobro, „prevzal iniciatívu“, uvádza sa v článku.

S plánmi bol vraj oboznámený aj Vladimir Putin

WSJ tvrdí, že Patrušev začal vypracovávať plán na Prigožinovu fyzickú likvidáciu. To hneď po tom, čo sa prostredníctvom Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka podarilo dohodnúť na stiahnutí žoldnierov na bieloruské územie a Putin im prisľúbil, že dá zastaviť ich stíhanie.

Podľa zdrojov WSJ s týmito plánmi bol oboznámený aj Putin, ktorý proti tomu nenamietal. Podľa zdrojov WSJ v západných spravodajských službách bola 23. augusta pod krídlo súkromného lietadla Embraer-135, ktoré používal Prigožin, nastražená malá bomba. Došlo k tomu počas jeho prípravy na odlet na moskovskom letisku Šeremetievo.

Pol hodiny po štarte sa lietadlo zrútilo v Tverskej oblasti, pričom zahynulo všetkých desať ľudí na palube. Očití svedkovia, nachádzajúci sa na zemi v okolí miesta havárie, tvrdili, že v lietadle došlo k výbuchu.

WSJ už pred časom s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov písal, že Prigožinovo lietadlo mohlo spadnúť v dôsledku úkladnej vraždy. Washington sa domnieva, že lietadlo bolo s najväčšou pravdepodobnosťou vyhodené do vzduchu počas letu. Prípadne mohlo ísť o sabotáž.

WSJ súčasne poznamenal, že oblasť, kde dopadli trosky lietadla, bola vyčistená buldozérom, čo je v rozpore s medzinárodnými normami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet