Na hlavný obsah

Guinessova kniha rekordov pozastavila titul pre najstaršieho psa sveta. Existujú totiž pochybnosti o jeho veku

Bobi zomrel vlani údajne vo veku 31 rokov.

Guinessova kniha rekordov pozastavila titul pre najstaršieho psa sveta. Existujú totiž pochybnosti o jeho veku
Bobi - najstarší pes na svete. Foto: Guinness World Records

Guinnessova kniha rekordov pozastavila titul „najstarší pes sveta“, ktorý vlani udelila portugalskému psovi menom Bobi. Ten zomrel vlani v októbri, údajne vo veku 31 rokov. Dôvodom rozhodnutia sú pochybnosti, či bol naozaj taký starý. Informoval o tom v utorok (16. 1.) server britskej televízie Sky News.

„Pokiaľ bude pokračovať naše preverovanie celej záležitosti, rozhodli sme sa dočasne rekord pozastaviť,“ povedal zástupca Guinnessovej knihy rekordov.

Dátum narodenia Bobiho vlani potvrdila portugalská vládna databáza psov aj národné združenie veterinárov, uviedla Sky News. Neskôr sa ale objavili v médiách špekulácie, že mladý Bobi má na verejne dostupných fotografiách biele tlapky, zatiaľ čo na neskorších má hnedé.

Agentúra AFP v utorok pripomenula tiež svoj vlaňajší rozhovor s lisabonským veterinárom Miguelom Figueiredom. Podľa neho na fotkách v médiách Bobi „nevyzeral ako veľmi starý pes“, ktorý by mal problémy s pohyblivosťou úmerne veku.

Bobi sa podľa doteraz uvádzaných informácií narodil v máji 1992. Celý život strávil v obci Conqueiros v strednom Portugalsku v rodine Costaovcov. Patril k portugalskému plemenu strážcu hospodárskych zvierat Rafeiro do Alentejo, ktoré sa zvyčajne dožíva 12 až 14 rokov.

Bobiho majiteľ Leonel Costa vlani podľa AFP vysvetľoval tajomstvo dlhovekosti svojho maznáčika najmä pokojným prostredím a rozmanitou domácou stravou, obsahujúcou mäso a ryby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet