Na hlavný obsah

Na cirhózu pečene zomiera najviac dospelých Slovákov. Orgán však zlyháva aj pri mladších pacientoch

Preventívne vyšetrenie zisťuje, z čoho je pečeň chorá.

Na cirhózu pečene zomiera najviac dospelých Slovákov. Orgán však zlyháva aj pri mladších pacientoch
Vyšetrenie pečene. Foto: RTVS

Na Slovensku zomiera najviac dospelých na cirhózu pečene. Tvrdí to Národné centrum zdravotníckych informácií. Pečeň zlyháva aj u mladších, projekt na preventívny skríning pečene zisťuje príčiny už pol roka.

Pán Dušan z Banskej Štiavnice nemá žiadne bolesti ani príznaky choroby pečene. Napriek tomu prišiel na preventívne vyšetrenie do Rooseveltovej nemocnice. „Tú steatózu nepotvrdili, ale že okolo pečene je viac tuku. Uvidíme, čo mi povie ako vyhodnotenie celého vyšetrenia pani lekárka, ale určite zhodiť hmotnosť,“ uviedol pán Dušan.

Viac o prevencii choroby pečene zisťoval v relácii Správy RTVS z regiónov redaktor Peter Mútňan:

„Našou úlohou je už v rámci vyšetrenia zistiť, z čoho je pečeň chorá a začať tento problém adresovať. Či už z hľadiska životosprávy nejakou zmenou, alebo liečbou ochorenia,“ priblížil lekár hepatologického oddelenia v Roosveltovej nemocnici Daniel Ján Havaj.

Vyšetrenia sú bezplatné. Lekári za niekoľko desiatok minút zistia, či pacient trpí chorobou pečene. „Podľa mňa je to super, hlavne pretože je to voľne dostupné. Ľudia sa môžu nahlásiť a prísť a sami potom vedia, či to ďalej riešiť, alebo nie,“ povedala pacientka Martina.

Za viac ako rok a pol trvania projektu Sirius absolvovalo vyšetrenia pečene niekoľkotisíc ľudí. Predbežné štatistiky zatiaľ potvrdili, že 40 percent ľudí, ktorí nemali žiadne príznaky ochorenia, majú stukovatenú pečeň, čo je jedna z najčastejších príčin chronickej choroby pečene.

„Jeden z desiatich vyšetrených dospelých má pečeň, ktorá mu začína tuhnúť,“ ozrejmil prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti Ľubomír Skladaný.

Podľa lekárov sú hlavnými príčinami týchto ochorení konzumácia nezdravých jedál, málo pohybu, stres a hlavne pitie alkoholu. „Veľkou príčinou, to nemôžeme ignorovať, je alkohol. Tam pre zdravie pečene neexistuje žiadna zdravá dávka alkoholu,“ upozornil Skladaný.

Preventívne vyšetrenia pečene budú na celom Slovensku pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Informácie sú na webe projektu Sirius.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko