Na hlavný obsah

Na mieste nehody lietadla sa našli ukrajinské doklady, tvrdí Rusko. Ukrajina to spochybnila

Rusko obviňuje Ukrajinu zo zostrelenia lietadla Il-76.

Na mieste nehody lietadla sa našli ukrajinské doklady, tvrdí Rusko. Ukrajina to spochybnila
Pád lietadla zachytili na videu. Foto: Youtube/Facebook

Rusko v piatok (26.1.) oznámilo, že na mieste, kde sa v stredu (24. 1.) zrútilo ruské vojenské lietadlo údajne s ukrajinskými vojnovými zajatcami, sa našli ukrajinské doklady totožnosti a potetované časti tiel zajatých vojakov. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rusko obviňuje Ukrajinu zo zostrelenia lietadla Il-76, ktoré sa v stredu zrútilo v ruskej Belgorodskej oblasti. Pri nehode vraj zahynulo 74 ľudí, vrátane 65 ukrajinských vojakov, ktorí mali byť vymenení za ruských vojnových zajatcov.

Ukrajina doposiaľ nepotvrdila ani nevyvrátila tvrdenia, že jej sily lietadlo zostrelili, a uviedla, že neexistujú dôkazy o tom, kto sa nachádzal na palube lietadla. Vyhlásenie Moskvy spochybnila a vyzvala na medzinárodné vyšetrovanie.

Na mieste operujú len ruské úrady

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) oznámil, že jeho príslušníci nájdené časti tiel zozbierali a následne vykonajú genetické testy. Na niektorých častiach tiel boli osobité tetovania, aké mali zajatí Ukrajinci, ktorých Rusko vypočúvalo.

Medzi dôkazmi sa vraj nachádzajú aj doklady potvrdzujúce totožnosť mŕtvych ukrajinských vojakov, ako aj sprievodné dokumenty Federálnej väzenskej služby Ruska.

Na miesto nehody majú výhradný prístup ruské úrady. Agentúra Reuters uvádza, že nedokázala nezávisle overiť, čo sa stalo a aké dôkazy sa našli. Vo štvrtok Sledkom uviedol, že podľa predbežných zistení lietadlo zasiahla raketa vypálená z Ukrajiny.

Ukrajina hovorí o nezrovnalostiach

Ukrajina popiera tvrdenie Ruska, že bola vopred informovaná o tom, že nad Belgorodskou oblasťou bude v tom čase letieť lietadlo s ukrajinskými vojnovými zajatcami. Taktiež poukázala na nezrovnalosti v zozname mien 65 Ukrajincov, ktorý zverejnili ruské médiá.

Niektorí z uvedených boli totiž vojaci, ktorí sa na Ukrajinu vrátili v rámci predchádzajúcej výmeny.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že nevie o tom, že by bol zverejnený oficiálny zoznamu cestujúcich v lietadle. Údajne nemá ani informácie o tom, čo sa stane s telesnými pozostatkami a či budú odovzdané Ukrajine.

Na otázku, či Rusko poskytne Bezpečnostnej rade OSN a iným medzinárodným organizáciám dôkazy o tom, že lietadlo zostrelila Ukrajina, Peskov povedal: „Nemám k tomu zatiaľ čo dodať. Vyšetrovatelia pracujú, rozhodnutia sa prijmú vtedy, keď budú mať vyšetrovatelia všetky potrebné informácie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet