Na hlavný obsah

Po školskom dvore na Spiši sa prechádzali líšky. Riaditeľka zalarmovala políciu i poľovníkov

Vydesili zamestnancov i deti.

Po školskom dvore na Spiši sa prechádzali líšky. Riaditeľka zalarmovala políciu i poľovníkov
Líška na školskom dvore ZŠ v Spišskej Novej Vsi. Foto: RTVS

V areáli jednej zo základných škôl v Spišskej Novej Vsi sa objavili líšky. Znepokojili zamestnancov školy i deti. Vedenie školy kontaktovalo mestskú políciu a poľovnícke združenie.

“Už ráno 8.54 h pribehla prvá, hneď za chvíľu kamoška z druhej strany. Prechádzali celým areálom. No a zaujímavosťou, kolegynky teraz čerstvo okolo 12.00 hodiny videli tretí kúsok,” uviedol zamestnanec ZŠ nad Medzou v Spišskej Novej Vsi.

“Všetci sme boli vystrašení, lebo nie je to bežné, že sa líška objavuje medzi deťmi. Sa obávame o bezpečnosť detí, zdravie detí,” povedala riaditeľka ZŠ Tatiana Višňovská.

“Je to šíriteľ rôznych nepríjemných chorôb, ale o nič nebezpečnejší než iné zvieratá, s ktorými tu žijeme, ako kačky, holuby, psy, mačky. Samozrejme, netreba nechať deti, aby sa s ňou nebodaj hrali, treba ju nechať na pokoji,” priblížil zoológ Milan Barlog.

Nepozvaným návštevníkom areálu ZŠ v Spišskej Novej Vsi sa v Správach RTVS venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Podľa skúseného zoológa je výskyt besnoty minulosťou. Vďaka vakcinácii líšok sa u nás toto ochorenie už niekoľko rokov nevyskytlo. Napriek tomu, v prípade, že by vás líška uhryzla, lekár jednoznačne odporúča vyhľadať pomoc.

“Líška je pomerne inteligentný živočích, za hranicami mesta ju naháňajú poľovníci, tak tu v meste nachádza veľmi dobré útočisko. Má tu relatívne dostatok potravy, pokoj,” vysvetlil Balog.

Líšky sú psovité šelmy, ktoré sa pohybujú najmä v noci. Na školský dvor nepatria. Riaditeľka školy preto zavolala mestských policajtov.

“Mestská polícia nemôže tieto líšky loviť. Túto vec môže riešiť na základe rozhodnutia vydaného Okresným úradom Spišská Nová Ves, príslušné poľovné združenie,” ozrejmil náčelník mestskej polície Ľubomír Chroust.

Poľovníci prídu odchytávať líšky do areálu školy už v utorok (30. 1.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny