Na hlavný obsah

Poľovníci dostali výnimku: Divú zver budú môcť strieľať aj v noci a na vnadiskách. Ohroziť to môže aj chránené zvieratá

Ochranári hovoria o barbarstve.

Poľovníci dostali výnimku: Divú zver budú môcť strieľať aj v noci a na vnadiskách. Ohroziť to môže aj chránené zvieratá
Zberači parožia brázdia tatranské lesy. Foto: TASR/Milan Kapusta

Poľovníci budú mať aj tento rok uvoľnené podmienky pri strieľaní jeleňov či diviakov. Ministerstvo pôdohospodárstva im predĺžilo výnimku. Vďaka nej môžu strieľať divú zver aj v noci a na vnadiskách. Ochranári to kritizujú.

Rok čo rok upozorňujú pestovatelia plodín na škody, ktoré im robia lesné zvieratá. Rezort pôdohospodárstva preto chce, aby ich mohli poľovníci naďalej strieľať aj v noci s pomocou svetelných zameriavačov.

„Očakávame, že sa na základe udelenej výnimky rozšíria možnosti pre zníženie stavov raticovej zveri všade tam, kde je to nevyhnutne potrebné,“ uvádza ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v stanovisku.

„Strieľať zvieratá na vnadisku a pri napájadlách, loviť v nočných hodinách použitím infrazameriavačov považujeme jednoznačne za barbarstvo. Je evidentné, že ide o záujem konkrétnej skupiny ľudí, ktorá si touto výnimkou vytvára priestor na to, aby nesprávnu prax pri love zvierat povýšili na úroveň legálnej činnosti,“ kritizuje koordinátorka kampaní Slobody zvierat Kristína Devínska.

Reportáž o výnimke pre poľovníkov pripravila do Správ RTVS redakcia a redaktorka Barbora Šišoláková:

Poľovníci budú mať aj tento rok uvoľnené podmienky pri strieľaní jeleňov či diviakov. Ministerstvo pôdohospodárstva im predĺžilo výnimku.

Výnimku neobhajuje iba agrorezort, ale aj poslanci, ktorí pôsobia v poľovníckych združeniach. „Je tam schválená výnimka opäť len na určité množstvo v rámci prikrmovania, nemôžete mať vnadiská neviem aké veľké a tak ďalej. A je to len za účelom znižovania počtu raticovej zveri, za ničím iným,“ uviedol poslanec NR SR Róbert Puci (HLAS-SD).

„Všemožnými prostriedkami zasiahneme v tých lokalitách, kde je premnožená raticová zver, a budeme k tomu pristupovať individuálne po jednotlivých združeniach,“ vyhlásil predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).

Problém s nočným videním

Ochranári však dodávajú, že táto výnimka ohrozuje aj chránené zvieratá. „Naše šelmy boli v minulosti sčasti chránené vďaka tomu, že toto lovenie v noci, ako navrhuje výnimka, nebolo povolené. Ak by sa povolilo nočné videnie, tak by to práve spôsobilo to, že by prišli hlavne vlky a rysy o túto ochranu, pretože vieme, že množstvo poľovníkov, keď už vidia tú šelmu, tak sú ochotní ju aj protizákonne zastreliť,“ upozornil ekológ a člen iniciatívy My sme les Ondrej Kameniar.

„V tej poľovníckej praxi a terminológii sa riadime prísne zákonom,“ obhajuje poľovníkov Huliak. Voľnejšie pravidlá budú platiť do februára budúceho roka. Či a kde najviac znížili počet zvierat, ukáže ich budúcoročné sčítavanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko