V Ázii sa prostredníctvom sociálnych sietí šíri bizarný gastrotrend, keď sú ako lahôdka konzumované smažené špáradlá. Kvôli tým, ktorí zdieľajú recepty s použitím hmoty, ktorá pripomína zelené škrupinky, vydalo juhokórejské ministerstvo pre bezpečnosť potravín a liekov varovanie.
Ľudí v ňom upozorňuje, že špáradlá sa vyrábajú ako hygienický produkt a že nie sú určené na konzumáciu. Informuje o tom server Independent.
Špáradlá vyrobené z kukuričného alebo zemiakového škrobu pri smažení zmenia štruktúru a vďaka typickému farbivu po úprave pripomínajú zelené červy. Užívatelia TikToku alebo instagramu na videách ukazujú, ako ich jedia s korením alebo strúhaným syrom.
O tom, že nejde len o kurióznu praktiku, ale skôr o čoraz rozšírenejší trend, vypovedá oficiálne varovanie ministerstva v Južnej Kórei. To na sociálnej sieti X zverejnilo infografiku, v ktorej pred konzumáciou smažených špáradiel varuje. „Bezpečnosť (špáradiel) ako potraviny nebola preukázaná,“ napísal úrad.