Na hlavný obsah

Slovensko stále čaká na kompenzáciu za odovzdanú techniku Ukrajine. Podľa rezortu obrany sú ohrozené stovky miliónov eur

Predošlé vedenie ministerstva to odmieta.

Slovensko stále čaká na kompenzáciu za odovzdanú techniku Ukrajine. Podľa rezortu obrany sú ohrozené stovky miliónov eur
Na snímke bojový vrtuľník AH-1Z Viper. Foto: wikimedia commons

Slovensko stále čaká na niekoľkomiliónový balík peňazí od Európskej únie. Ide o kompenzácie za odovzdanú armádnu techniku Ukrajine, o ktorej rozhodla ešte bývalá vláda.

Vedenie ministerstva obrany argumentuje, že ohrozené sú stovky miliónov. Predošlé vedenie ministerstva to odmieta a pripomína, že časť peňazí je vo vojenskom vybavení.

„Žiadnych 700 miliónov eur nám EÚ nezaplatila a ani nám najbližšie roky nezaplatí. Myslím si, že s tým bude ešte veľký problém,“ povedal minister obrany Robert Kaliňák zo Smeru-SD.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor Tobiáš Petra:

Otázka takpovediac vyplatenia spomínaných stoviek miliónov podľa jeho predchodcu, Jaroslav Naďa z Demokratov závisí aj od toho, či armáda získa bojové vrtuľníky.

„To je 700 miliónov od Spojených štátov amerických. Ak kúpime tie Viper-y, tak tých 700 miliónov nám príde, ak ich nekúpime, tak ich nebudeme mať. Je to rozhodnutie vlády Roberta Fica, ako sa k tomu postavia,“ povedal.

Za vrtuľníky by Slovensko v tom prípade zaplatilo 300 miliónov eur. Súčasné vedenie rezortu ich však považuje za nadbytočné. Ďalších 150 miliónov eur má Slovensko prisľúbených z európskeho mierového nástroja za odovzdanie Migov a systémov KUB Ukrajine. V tomto prípade má rozhodnutie v rukách Budapešť.

Kaliňák: Došlo k porušeniu zákona

„Tam sa čaká na to, kým to schváli Maďarsko. To, ako jediná krajina, ten balík blokuje. Keby to Maďarsko neblokovalo už mesiace, tak už by ho vyplatili. Predpokladám, že k tomu odblokovaniu príde veľmi skoro,“ dodal Naď.

Podľa Roberta Kaliňáka odovzdaním – minimálne časti vojenskej techniky, došlo k porušeniam zákona. „Tými sa budú zaoberať príslušné kontrolné orgány. Neexistuje žiadna štúdia ohľadne darovania Migov-29, nikde sa nenachádza, v žiadnom zdrojovom kóde ministerstva obrany nie je,“ upozorňuje Kaliňák.

Kontrolu už začiatkom roka avizoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). „Napríklad z používania a nakladania s majetkom a vnútorného kontrolného systému na ministerstve obrany,“ priblížil predseda NKÚ Ľubomír Andrassy. Audit zrealizujú v priebehu tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál