Na hlavný obsah

Stavebná revolúcia sa zatiaľ nekoná. Platnosť nového zákona sa zrejme posunie o rok

Ľudia ani úrady neboli na zmenu pripravení.

Stavebná revolúcia sa zatiaľ nekoná. Platnosť nového zákona sa zrejme posunie o rok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nový stavebný zákon zrejme začne platiť až na budúci rok. Podľa ministerstva dopravy hrozilo, že ľudia by si po prvom apríli nedokázali vybaviť územné rozhodnutie ani stavebné povolenie. Mestá a obce, ale aj stavbári odsun vítajú.

Od apríla tohto roka sa mala konať stavebná revolúcia. Predchádzajúca vláda síce schválila novú legislatívu, tá však zostala len na papieri. „Konštatujeme, že zákon o výstavbe nie je spôsobilý na to, aby o niekoľko mesiacov išiel do účinnosti,“ uviedol prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik.

Minister dopravy Jozef Ráž ml. (nom. Smer-SD) hovorí, že to, čo by nasledovalo od apríla, by bol kolaps stavebného trhu a povoľovacích procesov. Vláda preto časť stavebných zákonov odsunula o rok. Od apríla by však mala začať platiť novela o územnom plánovaní.

Zmenám v stavebnom zákone sa v Správach RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Revolučným opatrením je podľa ministerstva takzvaná fikcia súhlasu. Ak obec nevydá stanovisko, bude sa to považovať za súhlas. Stavbári, mestá a obce hovoria o výraznom zrýchlení procesov.

„Jedna pani zamestnankyňa, ktorá vydáva rozhodnutia na okresom úrade v Trenčíne, vážne ochorela. Bola jediná, ktorá toto môže vydať, a štyri až päť mesiacov sme čakali na vyjadrenie, aby sa vôbec mohlo vydať územné rozhodnutie. Čiže toto absolútne pomôže pri akýchkoľvek konaniach,“ uviedol prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

Územné konanie by sa tiež mohlo zlúčiť so stavebným. Ministerstvo dopravy uvažuje aj nad stavebnou amnestiou, ľudia by si mohli dodatočne prihlásiť altánky, prístavby či vonkajšie kuchyne. Zmeny stavebných zákonov musí ešte odobriť parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika