Na hlavný obsah

USA a Británia spustili rozsiahle údery proti pozíciám húsíov v Jemene

V hlavnom meste Saná sa ozvali tri výbuchy.

Spojené štáty nebudú jemenským povstalcom húsíom tolerovať útoky na nákladné lode v Červenom mori, povedal v piatok (12. 1.) americký prezident Joe Biden. Americká armáda spoločne s Britániou a s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Holandska úspešne podnikla útoky proti rôznym husíjským cieľom, uviedol tiež šéf Bieleho domu.

Britský premiér Rishi Sunak povedal, že britské letectvo vykonalo cielené údery proti vojenským zariadeniam húsíovcov. Washington a jeho spojenci vyhlásili, že cieľom je obnoviť stabilitu v Červenom mori. Rusko po útokoch na Jemen požiadalo, aby sa v piatok zišla Bezpečnostná rada OSN. Irán ich označil za porušenie jemenskej suverenity.

Biden húsíom odkázal, že „nebude váhať a nariadi ďalšie opatrenia na ochranu našich ľudí a voľného pohybu tovaru v medzinárodnom obchode na jednej z najdôležitejších obchodných ciest na svete“.

Premiér Sunak povstalcov obvinil, že svojimi „nebezpečnými a destabilizujúcimi útokmi“ spôsobili zásadné narušenie životne dôležitej námornej trasy, čo viedlo k rastu cien komodít“.

Podľa vyhlásenia britského ministerstva obrany existujú po útokoch predbežné známky, že „schopnosti húsíovcov útočiť utrpeli“. Americký minister obrany Lloyd Austin podľa agentúry Reuters povedal, že útoky mierili na lokality spojené s povstaleckými bezpilotnými lietadlami, balistickými strelami a strelami s plochou dráhou letu, pobrežnými radarmi a zariadeniami na kontrolu vzdušného priestoru.

Spojené štáty za útokmi húsíov vidia Irán

Spojené štáty sa domnievajú, že za všetkými fázami povstaleckých útokov je Irán, povedal nemenovaný americký činiteľ.

„Rusko požiadalo, aby sa v súvislosti s americkými a britskými útokmi na Jemen konala naliehavá schôdzka Bezpečnostnej rady OSN,“ uviedlo podľa agentúry TASS ruské zastúpenie pri OSN. Stretnutie je naplánované na 10: 00 miestneho času (16: 00 SEČ).

Na zdržanlivosť a zabránenie eskalácii vyzvala po útokoch Saudská Arábia. Jej ministerstvo zahraničia uviedlo, že krajina situáciu sleduje s „veľkým znepokojením“.

Rijád v posledných mesiacoch viedol mierové rokovania s húsíovcami, ktorí ovládli veľkú časť Jemenu, najmä pri pobreží Červeného mora. Saudská Arábia stála na čele Západom podporovanej koalície, ktorá sa povstalcom postavila.

Irán, ktorý húsíov dlhodobo podporuje, útoky odsúdil. „Považujeme ich za jasné porušenie jemenskej suverenity a územnej integrity a za porušenie medzinárodného práva,“ povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničia.

Podľa libanonského šiitského hnutia Hizballáh tiež podporovaného Teheránom „americká agresia opätovne potvrdzuje, že USA sú partnerom sionistického nepriateľa v páchaní tragédií a masakrov v Pásme Gazy a regióne“.

Desatina svetového obchodu

Ide o prvé údery vedené proti týmto šiitským povstalcom priamo na území Jemenu od vlaňajšieho novembra. Vtedy húsíovia začali napádať námornú prepravu na kľúčovej obchodnej trase v Červenom mori.

Húsíovia vyhlasujú, že tak robia na podporu palestínskeho hnutia Hamas, proti ktorému po teroristických útokoch zo 7. októbra vedie vojnu Izrael, a tvrdia, že útočí na lode napojené na Izrael alebo smerujúce do izraelských prístavov. Mnohé z napadnutých plavidiel však žiadne väzby na Izrael nemali.

Po Červenom mori je prepravovaná približne desatina objemu svetového obchodu. Táto dôležitá námorná cesta vedie do Suezského kanála, ktorý je najkratším spojením medzi Áziou a Európou.

Kvôli zhoršenej bezpečnostnej situácii v Červenom mori sa veľké dopravné spoločnosti tejto oblasti vyhýbajú a ich lode plávajú okľukou okolo mysu Dobré nádeje. To ale plavbu o niekoľko dní predlžuje a predražuje ju.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet