Na hlavný obsah

V Lamanšskom prielive v noci zahynuli štyria migranti pri pokuse o preplávanie do Británie

Jeden ďalší sa vážne zranil.

V Lamanšskom prielive v noci zahynuli štyria migranti pri pokuse o preplávanie do Británie
Ilustračná snímka - plavidlo britskej pohraničnej stráže sa približuje k migrantom na nafukovacom člne vo vodách Lamanšského prielivu. Foto: TASR/AP

V Lamanšskom prielive v noci na nedeľu (14. 1.) zahynuli štyria migranti a jeden ďalší bol vážne zranený pri pokuse o preplávanie do Británie.

Nešťastie sa stalo neďaleko pláže Wimereux v severofrancúzskom departemente Pas-de-Calais po tom, ako sa migranti snažili dostať na čln v ľadovej morskej vode, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na francúzske námorné úrady.

V tejto chvíli sú štyria migranti mŕtvi a jedeného v kritickom stave prevezli do nemocnice v meste Boulogne-sur-Mer, oznámila AFP miestna prefektúra, ktorá tak potvrdila pôvodné informácie miestneho denníka La Voix du Nord.

Nešťastie sa stalo okolo 2:00 SEČ. „Keď čln vyplával od pláže, ľudia sa ocitli v ťažkostiach v mori, keď chceli čln dostihnúť,“ uviedla prefektúra.

Poriadkové sily na pevnine ohlásili vyplávanie člna a osoby v ťažkostiach vo vode, dodala prefektúra. Väčšinu stroskotaných podľa nej zachránili poriadkové sily na mieste.

Remorkér Abeille Normandie, ktorý práve v zóne hliadkoval, vyslal k záchrane ľudí svoj čln. Posádka zistila, že vo vode sú ľudia bez známok života a v bezvedomí.

Naposledy miestne úrady informovali o dvoch mŕtvych 15. decembra, keď zahynuli pri dvoch rôznych pokusoch o prekonanie Lamanšského prielivu.

Počet migrantov, ktorí v minulom roku priplávali do Británie cez Lamanšský prieliv, predstavoval 29 437, čo je podľa predbežných údajov o 36 percent menej ako v roku 2022, uviedli na začiatku roka britské úrady. Britský premiér Rishi Sunak zaradil „zastavenie člnov“ z Francúzska medzi svojich päť hlavných priorít.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet