Na hlavný obsah

V Prešove chýbajú vodiči i autobusy. Mestský dopravný podnik škrtol takmer 50 spojov

Dopravcovi aktuálne chýba 26 vodičov.

V Prešove chýbajú vodiči i autobusy. Mestský dopravný podnik škrtol takmer 50 spojov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pre kritickú technickú aj personálnu situáciu Dopravný podnik mesta Prešov škrtol takmer 50 spojov na desiatich linkách. V Prešove chýbajú okrem vodičov aj autobusy. Ak dôjde k poruche vozidla, či jeho odstaveniu pre nehodu, nemajú predpísaný počet náhradných vozidiel.

Škrtali sa hlavne ranné spoje. Školáci tak mali problém s príchodom na nulté, ale aj na prvé hodiny. „Ide o žiakov z Prešova, ale aj mimo neho,“ podotkol podpredseda Mestského stredoškolského zastupiteľstva Jakub Kočiš s tým, že sa krátili aj spoje mimo Prešova a taktiež aj linky mestskej hromadnej dopravy (MHD).

Na problematickú dopravu v Prešove sa v Správach RTVS z regiónov pozrela redaktorka Diana Murdziková:

Stredoškoláci už vyzvali dopravcu, aby zohľadnil ich požiadavky. Dopravcovi však aktuálne chýba 26 vodičov. „Čo predstavuje 14 percent z celkového počtu. Zároveň máme ďalších dvanásť percent vodičov na PN,“ povedal hovorca Dopravného podniku mesta Prešov Vladimír Tomek.

Priemerný vek autobusov v Prešove je desať rokov. Dopravný podnik uviedol, že na dennú výbavu všetkých liniek potrebujú 49 autobusov.

Tomek skonštatoval, že rezerva v rámci náhradných spojov by mala byť zhruba desať vozidiel. „Sme už pod touto hranicou,“ dodal.

Analytik hovorí o patovej situácii. Radnica chce znižovať počet áut v meste. MHD je tak kľúčová. Redukcia spojov však nie je motiváciou pre vodičov osobných vozidiel. „Nevieme vodičom poskytnúť alternatívu v podobe rýchlej, kvalitnej a bezpečnej verejnej dopravy,“ uviedol dopravný analytik Tomáš Burger.

Dopravný podnik mesta podotkol, že pri rušení spojov vyberal spoje, pri ktorých majú cestujúci náhradu v podobe inej linky.

Dôvodom je aj nízka mzda

Priemerný zárobok vodiča v prešovskej MHD je 1 300 eur v hrubom. Aj to je dôvod prečo odchádzajú. Burger si myslí, že je to relatívne malá čiastka a „túto sumu treba zvýšiť“.

„Odchádzajú do donáškových služieb. Tam robia pondelky až piatky do 16.00 h a víkendy majú voľné,“ povedal riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej. Redukcia spojov v Prešove platí do odvolania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny