Na hlavný obsah

V Trnave po neplatnom referende zjednodušia parkovací systém, vyše 30 zón nahradia štyri

Signatári petície volali po zrušení celej parkovacej politiky mesta.

V Trnave po neplatnom referende zjednodušia parkovací systém, vyše 30 zón nahradia štyri
Na snímke dopravná tabuľa na parkovisku v Trnave. Foto: RTVS

Referendum v Trnave nebolo platné, mesto sa však rozhodlo zjednodušiť parkovací systém. 35 parkovacích zón nahradia štyri, rezidentom mesto zvýši počet bezplatných hodín parkovania pre návštevy. Radnica však neustúpi od zámeru spoplatniť všetky pásma.

Každá domácnosť v Trnave má nárok na jednu rezidenčnú parkovaciu kartu za ročný poplatok jedno euro. Za parkovanie druhého auta už ročne zaplatí 99 eur. Karta však platí len v zóne bydliska jej držiteľa.

Signatári petície, ktorá v Trnave vyvolala referendum, volali po zrušení celej parkovacej politiky mesta. Plebiscit bol pre nízku účasť neplatný.

Na parkovaciu politiku v Trnave sa v Správach RTVS pozrel redaktor Miroslav Lyko:

„Názory širokej verejnosti, veľakrát relevantné, rozhodne neboli zapracované a to bol dôvod prečo sme išli do tejto záležitosti,“ uviedol Rudolf Krajčovič z občianskej iniciatívy Dajme STOP parkovaciemu teroru.

„To, že naňho prišlo viac ako 30 percent voličov, čo je 16 194 občanov, považujem za veľké memento a zdvihnutý prst vo vzťahu k vedeniu mesta, ktoré práve tento dôležitý moment politiky obyvateľom mesta nekomunikovalo tak, aby s tým boli spokojní,“ myslí si poslanec Mestského zastupiteľstva v Trnave Rastislav Mráz (KDH, SaS, SPOLU, Sme rodina).

Radnica sľubuje zjednodušenie systému parkovania v meste. Napríklad znížením počtu parkovacích zón.

Zostanú iba štyri zóny

„Z tých viacerých zón nám na konci dňa zostanú iba štyri. Bez ohľadu na to, či by referendum bolo alebo nebolo. V každej zóne, ktorú sme spustili, ubudlo 20 až 25 percent vozidiel, ktoré patrili ľuďom, ktorí v zóne nebývali a uvoľnili sa miesta pre domácich,“ podotkol primátor mesta Trnava Peter Bročka (nezávislý).

Mestský poslanec Andrej Farkaš (Lepšia Trnava) povedal, že budú sledovať vyťaženosť jednotlivých zón v Trnave. Podľa toho budú následne budovať aj ďalšie parkovacie kapacity vo vybraných lokalitách.

Reguláciu parkovania riešia aj iné slovenské mestá. Napríklad v Nitre od nového roka rozšírili zoznam ulíc, kde vodiči už zadarmo nezaparkujú. Zatiaľ sa to týka len centra mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny