Na hlavný obsah

„Zombie droga“ fentanyl desí aj Európu. Zisťovali sme, aká je situácia na Slovensku

Fentanyl je 50-krát silnejší ako heroín a 100-krát silnejší ako morfium.

„Zombie droga“ fentanyl desí aj Európu. Zisťovali sme, aká je situácia na Slovensku
Na ilustračnej snímke injekčné striekačky. Foto: Profimedia

Európa sa obáva, že fentanyl ovládne čierny drogový trh. Zvýšený výskyt hlásia aj v Česku, kde už evidujú prvé obete predávkovania.

Odborníci upozorňujú, že látka sa môže začať častejšie pridávať napríklad do heroínu. Polícia na Slovensku v tejto súvislosti zaviedla aj preventívne opatrenia.

Látka fentanyl, ktorú prezývajú „zombie droga“, zachvátila Spojené štáty. Podľa amerických úradov v roku 2012 zabil fentanyl dva a pol tisíca ľudí v USA, dnes ich zabíja viac ako 70-tisíc ročne.

Europoslankyňa upozornila komisiu

Talianska europoslankyňa Isabella Adinolfinová vlani na jeseň upozornila Európsku komisiu, že fentanyl „nie je len americkou záležitosťou“. Tvrdila, že látku vyrábajú najmä pomocou chemických prekurzorov z Číny a predávajú ho sprostredkovatelia, ktorí sú súčasťou globálnych sietí na pranie špinavých peňazí.

Uviedla tiež, že síce USA mali v roku 2021 najväčšiu spotrebu fentanylu, a to 19,3 percenta z celkovej výroby, ale tesne za nimi nasledovalo Nemecko (14,5 percenta), Španielsko (11,8 percenta) a Taliansko (6,3 percenta).

Závislých evidujú aj na Slovensku

Centrum pre liečbu drogových závislostí potvrdilo, že na Slovensku evidujú aj ľudí, ktorí sú od látky závislí, počet nespresnilo.

Droga však nie je na Slovensku žiadnou novinkou. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová potvrdila, že fentanyl bol prvý raz zaistený na Slovensku už v roku 2010.

V nasledujúcom roku zadržali páchateľa zaoberajúceho sa výrobou 4,4 kg fentanylu, jeho riedením a distribúciou.

Polícia podotkla, že konzumenti na Slovensku sa zameriavajú najmä na užívanie fentanylových náplastí, ktoré vyvaria a následne injekčne aplikujú.

„V roku 2019 bola rozložená organizovaná skupina páchateľov, ktorej členovia si pod rôznymi zámienkami a na základe korupčného konania nechávali predpisovať dvoma lekármi náplasti v nadmernom množstve. Získané náplasti ďalej distribuovali rôznym užívateľom,“ doplnila Bárdyová.

V rámci preventívnych aktivít policajti upozorňujú predovšetkým deti a mladistvých na riziká spojené s touto drogou.

„Príslušníci Policajného zboru sú tiež informovaní o rizikách kontaktu s fentanylom (najmä v práškovej a tekutej forme), ochrane zdravia ako aj prvej pomoci,“ povedala Bárdyová.

Používa sa v zdravotníctve

Je to látka, ktorá sa používa v zdravotníctve na zmiernenie bolesti. Fentanyl je podľa odborníkov pomerne bezpečný, keď ho podáva zdravotnícky personál, problém však nastáva, keď sa nachádza v droge na čiernom trhu.

Podľa riaditeľky občianskeho združenia (OZ) Odyseus, ktoré pomáha ľuďom užívajúcim drogy, Dominiky Jašekovej sa riziko pre Európu výrazne zvýšilo.

„Fentanyl môže byť pridávaný napríklad do heroínu z dôvodu zníženej produkcie ópiového maku v Afganistane,“ vysvetlila.

„V ilegálnej droge však nevieme, aké látky a aké množstvo daná dávka obsahuje,“ doplnila s tým, že fentanyl je 50-krát silnejší ako heroín a 100-krát silnejší ako morfium.

Riziko predávkovania je vysoké

Riziko predávkovania je teda vysoké. Droga pôsobí primárne na centrálnu sústavu. „Môže sa dostaviť eufória, ospalosť a zmena nálady. Tiež pôsobí na centrum dýchania, môže teda spomaliť, prípadne úplne zastaviť dýchanie,“ uviedla Jašeková.

OZ Odyseus sa v minulosti už stretlo s prípadom predávkovania aj na Slovensku, konkrétne v Bratislave. „Náplaste s fentanylom vyvarili a injekčne ich aplikovali,“ potvrdila riaditeľka združenia.

„Zombie droga“ je slangový názov pre fentanyl. „Ľudia po užití majú zmenené vedomie, zaspávajú, alebo driemu často v bizarných polohách a na neobvyklých miestach, potom si na nič nepamätajú,“ popísal účinky riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Len na špeciálny predpis

„Látka sa u nás klasifikuje ako liek. Na rozdiel od Ameriky je oveľa prísnejšie kontrolovaná pod tzv. opiátovými receptami. Určená je len na liečbu neutíšiteľnej bolesti, najčastejšie ju podávajú vo forme náplastí,“ dodal Okruhlica.

Fentanyl sa teda na Slovensku používa na špeciálny predpis a je ho možné získať aj v lekárňach. „Nie je to však bežné dostupná látka, ktorú mi predajú bez predpisu,“ uzavrela Jašeková z OZ Odyseus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko