Na hlavný obsah

Zosuvy pôdy zaznamenali viaceré kúty Slovenska. Závisí od počasia, či budú pribúdať

Prievidza zaznamenala už dva zosuvy.

Zosuvy pôdy zaznamenali viaceré kúty Slovenska. Závisí od počasia, či budú pribúdať
Koncom roka sa dala do pohybu zem nad prievidzskou mestskou časťou Malá Lehôtka. Foto: RTVS

Zosuvy pôdy hlásia z viacerých kútov Slovenska. Problémy spôsobujú nadmerné zrážky. Od vývoja zrážok závisí, či takýchto udalostí v januári a vo februári bude pribúdať. Koncom roka sa dala do pohybu zem nad prievidzskou mestskou časťou Malá Lehôtka. O niekoľko dní neskôr spozorovali zosuvy aj obyvatelia nad obcami Malá Čausa a Veľká Čausa.

„Nachádza sa tu v blízkosti vedenie vysokého napätia, ktoré zásobuje obec elektrickou energiou. Taktiež sú v blízkosti aj rodinné domy. Dúfam, že sa to nebude rozširovať,“ uviedol starosta obce Malá Čausa Jozef Krpelan.

„Monitorujeme to územie, je to vlastne aktívne zosuvné územie. Keď pôjdete po ceste, tak vidíte, že je poškodená,“ podotkla starostka obce Veľká Čausa Nikola Pekárová.

Zosuvy pôdy evidujú viaceré kúty Slovenska. V reportáži v Správach RTVS sa im venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Poškodené svahy sa využívajú ako pasienky. Riziko ohrozenia ľudí a majetku definujú geológovia ako malé. „Strhlo nám oplotenie medzi pasienkami, kde sa pasú býky, jalovice vo Veľkej Čausi,“ priblížil pracovník družstva Veľká Čausa.

K zosuvom prispelo topenie snehu v kombinácii s nadmerným dažďom. „Ílovité zeminy, ony sa akoby mydlo správajú. A potom kvázi na mydle sa tie horninové masy pohybujú smerom nadol,“ uviedol Pavel Liščák zo Štátneho geologického ústavu D. Štúra.

Zosuvy na Hornej Nitre boli aj v minulosti

Geológovia Hornú Nitru poznajú a skúmajú ju dlhodobo. „V minulosti aj v tejto lokalite bolo viacero zosuvov, ale už dlhšiu dobu bol pokoj,“ skonštatoval Krpelan.

Ak bude zrážok aj ďalej dosť, podľa odborníkov zo Štátneho geologického ústavu môže byť v januári a vo februári zosuvov ešte viac. „Mali sme hlásenie z obce Rudina, hlásenie z Dolných Semeroviec, tam sme vykonali obhliadku, tam sa zrútil oporný múr, ďalšie hlásenie sme dostali z obce Lednica,“ dodal Liščák.

Doteraz z pohľadu geológov bolo najviac zosuvov v roku 2010. Vtedy mali nahlásených až 576 prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny