Na hlavný obsah

Besnenie požiarov v Čile neutícha. Tisíce ľudí museli evakuovať, desiatkam už pomôcť nedokázali

V krajine platí núdzová situácia.

Besnenie požiarov v Čile neutícha. Tisíce ľudí museli evakuovať, desiatkam už pomôcť nedokázali
Lesné požiare v Chile sa snažia hasiť aj pomocou vrtuľníkov. Foto: TASR/AP

Počet obetí lesných požiarov v Čile stúpol na najmenej 51. Podľa úradov to ešte nie je konečné číslo. Hasiči stále bojujú s takmer stovkou požiarov. Plamene zničili viac ako tisíc obydlí.

Najhoršia situácia je v stredne a južnej časti Čile vrátane turisticky obľúbeného regiónu Valparaiso. Likvidáciu plameňov komplikuje sucho a teploty stúpajúce k 40 stupňom Celzia.

„Na boj s požiarmi sú k dispozícii všetky zdroje. S núdzovou situáciou pomáha aj ministerstvo obrany. Do postihnutých oblastí mieria ďalší vojaci. Požiar postupuje rýchlo. Ľudí vyzývam, aby počúvali nariadenia úradov o evakuácií,“ vyhlásil čilsky prezident Gabriel Boric.

Lesným požiarom v Čile sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Kamil Kolenič:

V krajine platí núdzový stav. Tisícky obyvateľov opustilo svoje domovy. Tým, ktorí zostali, ostali len oči pre plač.

“V okamihu sa plamene preniesli do susednej botanickej záhrady a na náš dom. Obloha sčernela, všade bola tma. Fúkal pritom silný vietor. Bolo to ako v pekle,“ opísala situácia obyvateľka Vina del Mar Jesica Barriosová.

Okrem stoviek obydlí plamene zničili už takmer 45-tisíc hektárov územia. Prioritou hasičov je uhasenie lesných požiarov v blízkosti obývaných zón. S plameňmi zápasí aj Kolumbia. Riziko ich vypuknutia v dôsledku rastúcich teplôt hrozí v najbližších dňoch aj Argentíne, Paraguaju a Brazílii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet