Na hlavný obsah

Ukrajinskí vojaci sa stiahli z juhovýchodu Avdijivky. Obsadenie pozícií neposkytne Rusku výhodu, uviedol generál

Oficiálne oznámenie o stiahnutí z celej Avdijivky doteraz neodznelo.

Ukrajinskí vojaci sa stiahli z juhovýchodu Avdijivky. Obsadenie pozícií neposkytne Rusku výhodu, uviedol generál
Ukrajinský mariňák z 35. brigády strieľa z automatického granátometu AGS-17 na ruské pozície na predmestí Avdijivky na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ukrajinské jednotky sa kvôli zachovaniu životov vojakov stiahli z opevnenej pozície na juhovýchode Avdijivky, uviedol v piatok (16. 2.) veliteľ zoskupenia ukrajinských síl, generál Oleksandr Tarnavskyj podľa webu denníka Ukrajinska pravda.

Avdijivka ležiaca neďaleko Donecka na východe Ukrajiny je v ohnisku tvrdých bojov už niekoľko mesiacov.

„Po mnohých mesiacoch bojov prijalo velenie rozhodnutie stiahnuť sa z postavenia Zenit na juhovýchodnom okraji Avdijivky. Zostávali sme na tejto pozícii tak dlho, kým to umožňovalo účinne odrážať a ničiť nepriateľa. Rozhodnutie o stiahnutí bolo prijaté kvôli zachovaniu personálu a zlepšeniu operačnej situácie. Obsadenie týchto pozícií neposkytne nepriateľovi strategickú výhodu a nezmení situáciu v rámci avdijivskej obrannej operácie,“ uviedol generál.

Dodal, že pokračuje preskupovanie vojsk, doplnenie zásob munície a zaujatie nových pozícií spolu s posilňovaním jednotiek.

Už skôr sa v médiách a na sociálnych sieťach objavili neoficiálne informácie, že sa väčšej časti ukrajinských síl podarilo uniknúť z obkľúčenia na tomto mieste obrany mesta a že Rusi na pozíciu vztýčili prápor vo štvrtok večer.

Server BBC News upozornil na svedectvo jedného z vojakov 110. brigády, podľa ktorého sa z obkľúčenia dostala len časť síl a ústupová cesta bola posiata mŕtvymi.

Oficiálne oznámenie o stiahnutí z celej Avdijivky doteraz neodznelo, ale správy z miesta a vyhlásenia vojenských predstaviteľov umožňujú predpokladať, že sa ukrajinské jednotky postupne sťahujú z prevažne zničeného mesta, dodal portál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet