Na hlavný obsah

Krajská prokuratúra podala protesty proti parkovacej politike v Bratislave, pre magistrát však nie sú záväzné

Hovorí len o vyjadrení iného právneho názoru.

Krajská prokuratúra podala protesty proti parkovacej politike v Bratislave, pre magistrát však nie sú záväzné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pravidlá parkovania v hlavnom meste sú v rozpore s viacerými zákonmi. Tvrdí bratislavská krajská prokuratúra. Proti bratislavskej parkovacej politike podala protesty. Ak hlavné mesto protestom nevyhovie, nevylučuje ani správne žaloby.

Prevádzkové poriadky, teda práva a povinnosti parkujúcich vodičov, podľa krajskej prokuratúry vydali v rozpore so zákonom o pozemných komunikáciách. Poukazuje tiež na to, že o prijatí novej parkovacej politiky rozhodol primátor Matúš Vallo sám.

„Prokuratúra je toho názoru, že by tak mesto malo urobiť vo forme uznesenie a že by malo rozhodnúť zastupiteľstvo,“ uvidela hovorkyňa Krajskej prokuratúry v Bratislave Gabriela Kováčová.

Protestom krajskej prokuratúry proti bratislavskej parkovacej politike sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Škulová:

Magistrát tvrdí, že ide iba o vyjadrenia iného právneho názoru. „Tento protest prokurátora nemá v súčasnosti nijaký právny následok. Teda nejde ani proti fungovaniu samotnej parkovacej politiky a zároveň ani nepozastavuje jej činnosť,“ skonštatoval hovorca Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy Peter Bubla.

Podaný protest pre mesto nie je záväzný. Musí sa ním ale zaoberať a to 90 dní od oficiálne podanej žiadosti. „Toto využijeme, preskúmame ten protest a poskytneme naše stanovisko prokurátorovi,“ pokračoval Bubla.

„To, že nebola posledná zmena spravená právne čistým spôsobom, môže mať aj taký dopad, že môže byť zrušený an block, ak sa dovtedy nepodarí zastupiteľstvu schváliť nanovo,“ skonštatoval dopravný analytik Jozef Drahovský.

Nový systém spoplatneného parkovania nazvaný PAAS zaviedlo mesto v roku 2022. Zaradilo doň postupne zóny v Starom a Novom Meste, Petržalke či Ružinove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny