Na hlavný obsah

Celosvetová robotická súťaž inšpirovala deti a mládež, aby rozvíjali zručnosti. V Košiciach súťažilo 80 školákov

Svojho robota museli vopred zostrojiť zo špeciálnych stavebníc a naprogramovať.

Celosvetová robotická súťaž inšpirovala deti a mládež, aby rozvíjali zručnosti. V Košiciach súťažilo 80 školákov
Na snímke roboty na súťaži v Košiciach. Foto: RTVS

Celosvetová robotická súťaž opäť inšpirovala deti a mládež, aby rozvíjali svoje kritické myslenie či programátorské a konštruktérske zručnosti.

Svojho robota museli vopred zostrojiť zo špeciálnych stavebníc a naprogramovať. Do regionálneho kola v Košiciach si prišlo zasúťažiť 80 školákov.

Na zručnosti žiakov v Správach RTVS z regiónov pozrela redaktorka Nikoleta Ferková:

Jednou zo súťažných kategórií je takzvaná hra robotov. Ovládajú ich študenti. Roboty majú splniť úlohy, za ktoré získajú body.

„Treba splniť 15 misií, resp. čo najviac z nich. Hodnotené sú niektoré len za to, že niečo posuniete, preložíte z jednej strany na druhú alebo s robotom dvihnete. Niektoré sú hodnotené, že máte posunúť do nejakej výšky,“ vysvetlil organizátor regionálneho kola robotickej súťaže Rastislav Krivoš-Belluš.

Robot musí zvládnuť všetky úlohy za dve a pol minúty. Stredoškolák z Ružomberku súťaží s robotom, ktorého vyrábali tri mesiace.

Súťažili aj deti zo základných škôl. Medzi rozhodcami bola aj Angelika, ktorá 12 rokov viedla tím zo Slovenska. So svojím robotom vyhrala 1. miesto v Taline.

Výhercovia regionálnych kôl sa stretnú na národnom finále v Bratislave. Najlepší z nich pocestuje na celosvetovú súťaž do Spojených štátov. Celkovo sa Slováci zvyknú umiestniť na prvých priečkach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny