Na hlavný obsah

Civilné lety sa na Sliač zrejme nevrátia. Letisko by po rekonštrukcii malo byť už len vojenské

Letisko by po rekonštrukcii malo byť už len vojenské.

Civilné lety sa na Sliač zrejme nevrátia. Letisko by po rekonštrukcii malo byť už len vojenské
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Civilné lety sa na letisko Sliač zrejme nevrátia. Pre RTVS to povedal štátny tajomník ministerstva dopravy Igor Choma. Letisko by po rekonštrukcii malo byť už len vojenské. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) však tvrdí, že nič nie je stratené.

Letisko Sliač ukončilo svoju civilnú prevádzku v roku 2020 z dôvodu rekonštrukcie vojenskej časti. Vtedajší ministri obrany aj dopravy hovorili, že civilné lety sa na stredné Slovensko vrátia.

„Vyvinieme maximálne úsilie, aby na letisku Sliač zostalo zachované civilné letectvo,“ povedal vtedajší minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Budú zo Sliača lietať ešte civilné lety? Na to sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Jozef Kubánek:

„My sme urobili všetko preto, aby sme urobili dvojité používanie letiska. Ako pre vojenské lety, tak aj pre civilné,“ uviedol predseda strany Demokrati a bývalý minister obrany Jaroslav Naď.

S príchodom novej vlády sa však čiastočne menia aj plány. „Ministerstvo dopravy nepočíta s letiskom Sliač ako s civilným letiskom. Je to už naozaj len otázka ministerstva obrany, pretože sa s ním počíta ako s vojenským letiskom,“ potvrdil Choma.

„Žiadnou takouto informáciou oficiálne nedisponujeme. Postoj župy k obnoveniu civilnej prepravy je jasný. Aj v minulosti nám bolo viackrát deklarované zo strany rezortu obrany, že sa po rekonštrukcii s obnovením civilných letov počíta,“ skonštatovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

Letisko rekonštruujú pre stíhačky F-16

Letisko Sliač rekonštruujú práve pre stíhačky F-16, ktoré by k nám mali priletieť v polovici tohto roka. Minister obrany tvrdí, že definitívne rozhodnutie o civilnej prevádzke ešte nepadlo.

„Terminál, ktorý tam v tejto chvíli je, naozaj zanikne. My sme našli riešenie, v ktorej časti by to mohlo byť – smerom ku Sielnici, ale aby sme to boli schopní urobiť, museli by sme urobiť nejaké výkupy,“ podotkol Kaliňák.

Ak by sa civilná časť letiska neobnovila, malo by to negatívny vplyv na ďalší rozvoj celého regiónu. Okrem dovolenkových charterov letisko Sliač odbavilo aj stovky nákladných a obchodných letov.

„Určite pri rozvojových dokumentoch, ktoré pripravujeme v rámci rozvoja a obnovy kúpeľov Sliač, by nám pomohlo k nejakým príležitostiam alebo potenciálnym silným stránkam,“ uzavrel riaditeľ kúpeľov Sliač Martin Beňuch.

Podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka by osud civilnej časti letiska Sliač mohol byť známy v polovici tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny