Na hlavný obsah

Čoraz populárnejšia kórejská špecialita má pozitívne účinky. Jej konzumácia pomáha pri chudnutí

Vedci skúmali jej pozitívne účinky na trávenie.

Čoraz populárnejšia kórejská špecialita má pozitívne účinky. Jej konzumácia pomáha pri chudnutí
Ilustračná snímka - kimči. Foto: Pexels

Každodenná konzumácia kórejskej kvasenej zeleniny kimči môže pomôcť v boji s nadbytočnými kilami ženám i mužom. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej napísal server Sky News. Obľuba tejto pochúťky vzrástla už v minulosti. Skoršie výskumy naznačili, že môže zlepšiť hladinu prospešných baktérií v črevách.

Muži s celkovým príjmom jednej až troch porcií denne mali o 11 až 12 percent nižšie riziko obezity v porovnaní s mužmi, ktorí jedli menej ako jednu porciu denne.

Zároveň muži, ktorí jedli väčšie množstvo – až tri porcie denne – kimči pripraveného z kapusty mali o desať percent nižšiu pravdepodobnosť obezity a nadbytočného tuku okolo brucha a na bruchu. U žien bolo riziko u tohto druhu kimči nižšie o osem percent.

Muži a ženy, ktorí jedli reďkovkové kimči, mali približne o deväť percent nižšie riziko nadmerného výskytu tuku okolo stredu tela a brucha.

Kimči má aj negatíva

Nezdá sa, že by konzumácia viac ako troch porcií kimči denne bola prínosná. Tento záver podľa štúdie naznačuje, že ľudia, ktorí jedli viac ako tri porcie fermentovanej zeleniny, mali tendenciu jesť tiež viac iných potravín a mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú obézni.

Kimči sa pripravuje rôznymi spôsobmi. Zvyčajne obsahuje zeleninu, ako sú kapusta, reďkovky a cibuľa, a korenie, ako sú čili, cesnak a zázvor.

Predchádzajúce štúdie naznačili, že „dobré“ baktérie obsiahnuté vo fermentovaných potravinách, ako je kimči, sú prospešné pre črevá a môžu mať vplyv na hmotnosť.

Výskumníci upozornili na obavy ohľadom soli v kimči. Uviedli, že „vzhľadom na to, že je jedným z hlavných zdrojov príjmu sodíka, malo by sa odporučiť len mierne množstvo“. To najmä pre zdravotné prínosy jeho ostatných zložiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet