Na hlavný obsah

Aprílové teploty: Máme pred sebou ďalší výnimočne teplý týždeň

Teploty budú atakovať 18 stupňov Celzia.

Aprílové teploty: Máme pred sebou ďalší výnimočne teplý týždeň
Na snímke v lesoch v bratislavskej mestskej časti Petržalka zakvitli prvé snežienky. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Vysoké februárové teploty budú pretrvávať aj naďalej, na niektorých miestach Slovenska môžu dosiahnuť aj 18 stupňov Celzia. Dôvodom výnimočne teplého februára je prúdenie teplého vzduchu z juhu a juhovýchodu do našej oblasti, informoval Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti (SHMÚ).

„Od severu zasahuje rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu cez západnú Európu až nad Stredomorie a nad európskou časťou Ruska sa udržiava mohutná tlaková výš. Medzi týmito tlakovými útvarmi prúdi od juhu až juhozápadu do našej oblasti už niekoľko dní teplý vzduch. Ešte teplejší vzduch prúdi nad Balkán,“ priblížil SHMÚ.

Od pondelka (26. 2.) do štvrtka (29. 2.) bude na území Slovenska prevažne oblačno, zrážky by sa mali objavovať len ojedinele. V pondelok sa bude denná teplota pohybovať v rozmedzí od desať do 15 stupňov Celzia, na juhu 17 stupňov Celzia. V ďalšie dni môžu teploty dosiahnuť až 18 stupňov Celzia.

„Tieto hodnoty sú skôr typické pre polovicu apríla,“ podotklo SHMÚ. Pripomenulo tiež, že február prekonalo teplotné rekordy. V časovom rozmedzí od 1. do 24. februára namerali v Hurbanove priemernú dennú teplotu 8,7 stupňov. V roku 1966 v tom istom meste namerali 6,5 stupňa.

SHMÚ predpokladá, že teplotné rekordy budú padať aj v marci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko