Na hlavný obsah

Donald Trump vyhral republikánske primárky v Južnej Karolíne. Priblížil sa tak k nominácii na prezidenta

Jeho víťazstvo sa očakávalo.

Donald Trump vyhral republikánske primárky v Južnej Karolíne. Priblížil sa tak k nominácii na prezidenta
Exprezident USA Donald Trump po víťazstve v republikánskych primárkach v Južnej Karolíne. Foto: Profimedia

Donald Trump podľa očakávania vyhral republikánske primárky v Južnej Karolíne, a priblížil sa tak zase o niečo republikánskej nominácii na prezidenta. Na základe odhadov a priebežných výsledkov o tom informujú agentúry AP a Reuters.

Trump tým uštedril ďalšiu porážku svojej poslednej významnejšej súperke Nikki Haleyovej, navyše v štáte, kde bola predtým guvernérkou. Politička dala ale už pred hlasovaním najavo, že chce v kampani pokračovať.

Po sčítaní tretiny hlasov mal sedemdesiatsedemročný exprezident podporu 58,7 percenta voličov, zatiaľ čo Haleyová 40,7 percenta.

„Ešte nikdy som nevidel Republikánsku stranu takú zjednotenú, ako je teraz,“ povedal Trump svojim priaznivcom krátko po zatvorení hlasovacích miestností. „Môžete tak 15 minút oslavovať, ale potom sa musíme vrátiť do práce.“

Ako poznamenáva AP, Trump zatiaľ ovládol všetky republikánske súboje, keď zvíťazil v Iowe, New Hampshire, Nevade a na Amerických Panenských ostrovoch. Po úspechu v Južnej Karolíne sa tak pravdepodobne zase zvýši tlak na päťdesiatddvaročnú Haleyovú, aby zo súboja odstúpila a umožnila Trumpovi plne sa sústrediť na očakávaný volebný súboj s demokratickým prezidentom Joeom Bidenom.

Volebný superutorok

Bývalá veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN zatiaľ tvrdila, že v kampani bude pokračovať aspoň do takzvaného superutorka, keď sa 5. marca uskutočnia primárky vo veľkej skupine štátov naraz.

Trumpovi sa doteraz podarilo získať 63 delegátov nominačného zjazdu, Haleyovej len 17. V Južnej Karolíne súperili o 50 delegátov. Reuters uviedol, že podľa odhadov ich Trump získa najmenej 35. Na nomináciu do novembrových volieb je potrebné získať celkovo 1 215 delegátov.

Pre voličov v Južnej Karolíne bolo podľa prieskumu verejnej mienky spoločnosti Edison Research, ktorá sa pýtala hlasujúcich ihneď po tom, ako odvolili, najdôležitejšia imigrácia (39 percent) a ekonomika (33 percent).

Takmer dve tretiny z nich (65 percent) vyjadrili presvedčenie, že Biden v roku 2020 prezidentské voľby, v ktorých porazil Trumpa, nevyhral legitímnym spôsobom. Trump svoju porážku nikdy neprijal a o hlasovaní pred štyrmi rokmi opakovane šíri nepravdy.

Približne 63 percent opýtaných tiež vyslovilo názor, že aj keby bol Trump odsúdený za trestný čin, bol by stále spôsobilý na výkon prezidentskej funkcie. Trump teraz čelí štyrom obžalobám. Žiadny iný exprezident pred ním obžalovaný nebol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet