Na hlavný obsah

Druhé výročie vojny na Ukrajine: Von der Leyenová, Meloniová či Trudeau pricestovali do Kyjeva

Čaká ich rokovanie s prezidentom Zelenským.

Druhé výročie vojny na Ukrajine: Von der Leyenová, Meloniová či Trudeau pricestovali do Kyjeva
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Do Kyjeva v sobotu (24. 2.) pricestovali šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, talianska premiérka Giorgia Meloniová a ministerskí predsedovia Belgicka a Kanady Alexander De Croo a Justin Trudeau. Chcú tak vyjadriť solidaritu Ukrajine pri príležitosti druhého výročia ruskej invázie.

Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na taliansku vládu, podľa ktorej vrcholní politici cez noc cestovali vlakom z Poľska.

Štvoricu predstaviteľov v ukrajinskej metropole čaká rokovanie s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Spoločne si tiež uctia pamiatku padlých ukrajinských vojakov.

Zelenskyj bude dnes na diaľku rokovať aj s lídrami skupiny štátov G7, ktorej členmi sú Británia, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada, Nemecko a USA.

Dvojročné výročie vojny prichádza v čase, keď Ukrajina čelí nedostatku munície a keď sa ukrajinská armáda po niekoľkomesačných bojoch stiahla z východoukrajinskej Avdijivky. Išlo o najväčšiu zmenu na fronte od mája 2023, keď Rusi po dlhých krvavých bojoch dobyli Bachmut.

Dva roky vojny pripravili o život alebo zmrzačili tisíce ukrajinských civilistov a milióny ukrajinských obyvateľov vyhnali z domovov. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva k záveru minulého roka evidoval najmenej 10-tisíc úmrtí civilistov a 18.500 zranených od začiatku vojny, skutočný počet obetí však bude oveľa vyšší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet