Na hlavný obsah

Ficovi rozdával tvrdé rany, potom sa z politiky stiahol. Andrej Kiska je dnes neprávoplatne odsúdený

Kiska sa stal prvým prezidentom bez členstva v politickej strane.

Ficovi rozdával tvrdé rany, potom sa z politiky stiahol. Andrej Kiska je dnes neprávoplatne odsúdený
Bývalý prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/Jakub Kotian

Andrej Kiska sa stal prvým prezidentom Slovenska, ktorý nebol pred vstupom do úradu členom žiadnej politickej strany. Jeho úradovanie poznamenali časté konflikty s vládnymi stranami, na čele s Robertom Ficom. Vyvrcholili po vražde novinára Jána Kuciaka, kedy Andrej Kiska vyzval na rekonštrukciu vlády a jej novým zostavením poveril Petra Pellegriniho.

Prezidentské voľby 2014

Andrej Kiska, v tom čase bez politických skúseností, sa stal prvým kandidátom prezidentských volieb 2014. Ako dôvod kandidatúry uviedol rozhorčenie, v akom stave je naša spoločnosť a ako tradiční politici často zabúdajú na problémy skutočných ľudí.

O post hlavy štátu sa v prvom kole uchádzalo štrnásť kandidátov. Medzi najsilnejších patril podľa prieskumov práve Kiska, vtedajší predseda vlády Robert Fico a ústavný právnik Radoslav Prochádzka. Kým kampaň Roberta Fica stála podľa odhadov okolo milióna eur, jeho protikandidáti minuli do 100-tisíc eur.

Týždeň pred prvým kolom volieb, ktoré sa konalo 15. marca 2014, distribuovala súkromná poštová firma takmer dva milióny letákov proti Kiskovi s názvom Odhalenie. Písalo sa v nich, že Kiska je napojený na nebezpečnú scientologickú sektu a že zbohatol na protizákonných podvodoch. Kiska podal trestné oznámenie za krivé obvinenia a ohováranie.

Kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska počas volebnej noci.
Kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska počas volebnej noci. Foto: TASR/Michal Svítok

V prvom kole prezidentských volieb 2014 sa Kiska s 24 percentami hlasov umiestnil na druhom mieste za Robertom Ficom, ktorý získal 28 percent. V druhom kole, ktoré sa konalo 29. marca, však úder svojmu súperovi vrátil.

Kiska zvíťazil s 59,38 percentami hlasov, Ficovi odovzdalo hlas 40,61 zúčastnených voličov. Volieb sa zúčastnilo 50,48 percent voličov.

Prezident počas vraždy novinára

Andrej Kiska sa ujal postu prezidenta SR 15. júna 2014 po jeho inaugurácii. Niekoľko dní po inaugurácii vymenil troch členov Súdnej rady SR, ktorých do funkcie nominoval jeho predchodca Ivan Gašparovič. Bol prvým prezidentom, ktorý prijal aktivistov LGBT a vyjadril im podporu.

Kiska mal dlhodobé nezhody s vtedajším ministrom obrany Robertom Kaliňákom. Sťažoval sa na nízku diskrétnosť polície a obvinil Kaliňáka, že na jeho firmy nasadil vyšetrovateľov z NAKA. Vtedajší prezident označil Slovensko za mafiánsky štát, keď reagoval na politizáciu daňovej kauzy firmy KTAG, ktorej je spoluvlastníkom.

Prezident SR Andrej Kiska kladie zapálenú sviečku počas verejného zhromaždenia Za slušné Slovensko, ktoré sa konalo pri príležitosti prvého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
Prezident SR Andrej Kiska kladie zapálenú sviečku pri výročí vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.Foto: TASR/František Iván

Demisia Roberta Fica

Najzásadnejšia udalosť, ktorá Kisku zastihla v úrade, bola vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári 2018. Po masívnych protestoch občanov a Ficovom milióne eur na stole za objasnenie vraždy Kiska navrhol rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby. Tým spustil vládnu krízu, ktorá prinútila Roberta Fica podať demisiu.

Následne vznikla vláda Petra Pellegriniho, už bez Roberta Kaliňáka, ktorú Kiska vymenoval 22. marca 2018.

Prezident SR Andrej Kiska menuje nového predsedu vlády SR Petra Pellegriniho.
Prezident SR Andrej Kiska menuje nového predsedu vlády SR Petra Pellegriniho. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Andrej Kiska v máji 2018 oznámil, že v ďalších prezidentských voľbách kandidovať nebude. Po skončení mandátu oznámil vznik novej politickej strany Za ľudí, s ktorou chcel ponúknuť alternatívu tým, ktorí ju nevideli vo vtedajšej opozícii.

Život Andreja Kisku

Ing. Andrej Kiska je slovenský podnikateľ, filantrop, bývalý politik a bývalý prezident Slovenskej republiky. Narodil sa 2. februára 1963 v Poprade do učiteľskej rodiny. V roku 1986 ukončil inžinierske štúdium v odbore mikroelektronika na Elektronickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Po vysokej škole a absolvovaní základnej vojenskej služby pracoval ako projektant v spoločnosti Naftoprojekt v Poprade.

V roku 1990 odišiel na do USA, kde pracoval ako predavač v obchode na čerpacej stanici, neskôr manuálne ako pomocník na stavbe. Po roku a pol sa vrátil späť na Slovensko, kde začala jeho podnikateľská kariéra. S bratom a bratrancom založili obchodnú spoločnosť, ktorá po pár týždňoch skrachovala.

Ako manažér a podnikateľ má bohaté skúsenosti. Založil viaceré spoločnosti, najúspešnejšie z nich sú splátkové spoločnosti Triangel a Quatro. V roku 2005 v nich predal všetky svoje podiely a rozhodol sa venovať charite. So spoločníkom založil v roku 2006 neziskovú organizáciu Dobrý Anjel. Na jej financovanie daroval z vlastných zdrojom milión eur. Organizácia pomáha rodinám s deťmi, ktoré sa vinou závažného, život ohrozujúceho ochorenia dostali do ťažkej finančnej situácie.

Andrej Kiska na vernisáži systému Dobrý Anjel.
Andrej Kiska na vernisáži systému Dobrý Anjel.Foto: TASR/Pavel Neubauer

Od časopisu Trend získal v novembri 2006 titul Manažér roka. V roku 2011 spolu zakladal Dobrého Anjela aj v Českej republike. Ten istý rok získal ocenenie Krištáľové krídlo za filantropiu. O svojej ceste napísal tri knihy.

Andrej Kiska je druhýkrát ženatý. S prvom ženou Máriou má dve deti. Po rozvode po osemnástich rokoch manželstva sa znova oženil a so ženou Martinou má ďalšie tri deti.

V roku 2012 sa Kiska rozhodol kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky ako nezávislý kandidát.

Odchod na politický dôchodok a kauza KTAG

Po funkčnom období na poste prezidenta bol Kiska spájaný s viacerými stranami, najmä Progresívnym Slovenskom či Spolu. Do žiadnej sa napokon nepridal a založil si vlastnú stranu Za ľudí. V parlamentných voľbách 2020 kandidoval na prvom mieste kandidátky.

Exprezident Andrej Kiska oficiálne oznámil založenie novej politickej strany.
Exprezident Andrej Kiska oficiálne oznámil založenie novej politickej strany.Foto: TASR/Dušan Hein

Strana vo voľbách získala menej hlasov ako sa očakávalo a takmer sa nedostala do parlamentu. Za zisk 5,77 percent hlasov dostala 12 miest v Národnej rade SR, v ktorej vytvorila koalíciu so stranami OĽaNO, SaS a Sme rodina. Andrej Kiska si mandát poslanca neprevzal a oznámil odchod z politiky. Ako dôvod uviedol zdravotný stav.

Okresný súd v Poprade v októbri 2023 uznal bývalého prezidenta vinného spolu s konateľom jeho spoločnosti KTAG. Kiskovi vymeral dostal za daňový podvod trest odňatia slobody na dva roky podmienečne so skúšobnou dobou tri roky, peňažný trest vo výške 15-tisíc eur a trest zákazu činnosti konateľa po dobu šiestich rokov. Rozsudok však nateraz nie je právoplatný, obaja obžalovaní ako aj prokurátor sa proti nemu odvolali.

Andrej Kiska po tom, ako ho súd v Poprade uznal za vinného zo zločinu pokračovacieho daňového podvodu vo forme organizátora.
Andrej Kiska po tom, ako ho súd v Poprade uznal za vinného zo zločinu pokračovacieho daňového podvodu vo forme organizátora.Foto: TASR/Adriána Hudecová

Obžaloba v kauze KTAG súvisí s neoprávneným uplatnením si nároku na vrátenie nadmerného odpočtu DPH za náklady, ktoré slúžili na propagáciu Andreja Kisku pred prezidentskými voľbami v roku 2014. Podľa prokurátora náklady na predvolebnú kampaň nesúviseli s predmetnom podnikateľskej činnosti firmy KTAG. Štátu mala vzniknúť škoda 156-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko