Na hlavný obsah

Film Oppenheimer ovládol ceny BAFTA, odniesol si celkovo sedem ocenení

Najúspešnejší film minulého roka vyšiel naprázdno.

Film Oppenheimer ovládol ceny BAFTA, odniesol si celkovo sedem ocenení
Herec Cillian Murphy si odnáša cenu BAFTA za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe. Foto: TASR/AP

Historická snímka Oppenheimer o fyzikovi považovanom za otca jadrovej bomby ovládol tohtoročné ceny britskej filmovej akadémie (BAFTA). Získal ocenenie pre najlepší film a jeho tvorcovia zvíťazili tiež v šiestich ďalších kategóriách.

Režisér Christopher Nolan si odnáša cenu za najlepšiu réžiu. Cillian Murphy, ktorý stvárnil hlavnú postavu Roberta Oppenheimera, je najlepším hercom v hlavnej úlohe. Informuje o tom BBC.

Trojhodinová dráma tak pokračuje v úspešnom ťažení sezónou filmových ocenení, ktorá vyvrcholí za necelý mesiac udeľovaním Oscarov. Na ceny americkej filmovej akadémie jeho autori nominovali v 13 kategóriách. Na konte pritom už majú okrem iného päť Zlatých glóbusov.

Trinásť nominácií mal Nolanov film tiež na ceny BAFTA a čakalo sa tak, či neprekoná rekord westernu Butch Cassidy a Sundace Kid, ktorý v roku 1971 vyzbieral deväť cien. Oppenheimer napokon premenil sedem nominácií, keď zvíťazil aj v troch technických kategóriách. Hereckú cenu má tiež Robert Downey Jr. za výkon vo vedľajšej úlohe.

Päť ocenení si odnáša „gotická“ komédia Chudiatko režiséra Jorgosa Lanthimosa, ktorá rozpráva príbeh znovuzrodenej viktoriánskej ženy prežívajúcej surrealistický život a sexuálne prebudenie. Herečka Emma Stoneová za jej stvárnenie získala cenu za ženský výkon v hlavnej úlohe.

Medzi ocenenými snímkami sú tiež Zóna záujmu o rodine žijúcej za múrmi nacistického koncentračného tábora v Osvienčime alebo dokument 20 dní v Mariupole o ruskom obliehaní mesta na juhovýchode Ukrajiny. Naprázdno, naopak, vyšli tvorcovia Barbie, teda najzárobkovejšieho filmu minulého roka, poznamenala BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet