Na hlavný obsah

Francúzsky prezident Macron oznámil vznik koalície pre dodávky rakiet na Ukrajinu

Francúzsko sa pripojí k českej iniciatíve nákupu munície.

Francúzsky prezident Macron oznámil vznik koalície pre dodávky rakiet na Ukrajinu
Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na záver pondelkového (26. 2.) samitu o pomoci Ukrajine, ktorý zvolal do Paríža, ohlásil vznik koalície pre dodávky rakiet stredného a dlhého doletu krajine čeliacej ruskej agresii. Francúzsko sa podľa neho pripojí aj k českej iniciatíve nákupu munície pre Ukrajinu v tretích krajinách.

Európania sa domnievajú, že porážka Ruska je nevyhnutná pre bezpečnosť Európy, zdôraznil tiež Macron. Nie je však zhoda na vyslaní spojeneckých vojakov na Ukrajinu, vylúčiť však nemožno nič, dodal.

Česká iniciatíva

K českej iniciatíve nákupu delostreleckej munície pre Ukrajinu z krajín mimo Európskej únie by sa podľa odhadov premiéra Petra Fialu mohlo pripojiť až 15 štátov. Holandský premiér Mark Rutte vzápätí oznámil, že jeho krajina prispeje 100 miliónmi eur. Nákup a dodanie munície by podľa Fialu mali prebehnúť v nasledujúcich „týždňoch až mesiacoch“.

„V priebehu rokovania sa viaceré štáty k (českej) iniciatíve prihlásili alebo mi v kuloároch kolegovia hovorili, že o nej rýchlo budú rokovať. Myslím, že nakoniec táto akcia bude mať veľkú podporu, odhadujem to tak na 15 štátov, „uviedol český premiér.

Myšlienku nakúpiť v tretích krajinách stovky tisíc kusov delostreleckej munície pre Ukrajinu brániacej sa ruskej invázii prvýkrát verejne oznámil český prezident Petr Pavel na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v polovici februára. Podľa Pavla má Česko možnosť v nemenovaných krajinách mimo EÚ nakúpiť až pol milióna delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov a 300-tisíc kusov kalibru 122 milimetrov.

Britský list Financial Times s odvolaním sa na nemenované zdroje napísal, že nákup by mal stáť 1,5 miliardy dolárov. České úrady na otázku ČTK sumu nepotvrdili, ani neuviedli, z akých krajín má ČR predmetnú muníciu možnosť nakúpiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet