Na hlavný obsah

Hospicu pri Kežmarku chýbajú peniaze na starostlivosť o pacientov. Tvrdí, že VšZP im dlží desiatky tisíc eur

To, čo zaplatia poisťovne, na poskytovanie služieb nestačí.

Hospicu pri Kežmarku chýbajú peniaze na starostlivosť o pacientov. Tvrdí, že VšZP im dlží desiatky tisíc eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hospicu v Ľubici chýba 60-tisíc eur. Nepreplatila ich Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Tvrdí, že zariadenie prekročilo limit na dohodnutý objem zdravotnej starostlivosti za minulý rok. Charite teraz pomáhajú uhradiť náklady verejné zbierky.

V hospici sa starajú o ľudí v poslednej fáze ich života. Od hygieny, otáčania, aby nevznikali preležaniny, až po kŕmenie či pohladenie. „Sú to dosť vážne stavy, aby netrpeli bolesťou,“ uviedla sanitárka v Hospici sv. Alžbety v Ľubici Mária Dziaková. „Naučí vás to pokore, inak sa začnete pozerať na ten svet a vážiť si svoj život,“ dodala.

Viac o situácii v hospici v Ľubici zisťovala v relácii Správy RTVS z regiónov redaktorka Ivana Ratkovská:

Náklady na starostlivosť o pacientov však rastú a to, čo zaplatia zdravotné poisťovne nestačí. V Hospici svätej Alžbety pritom nemajú uhradené niektoré minuloročné faktúry za poskytnutú zdravotnú starostlivosť.

„Dohadujeme sa so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ktorá za minulý rok dlží asi 60-tisíc na platbách,“ ozrejmil riaditeľ hospicu Bohumír Živčák.

VšZP tvrdí, že hospic poskytol viac zdravotnej starostlivosti, ako mal v zmluve a poisťovňa nič navyše zaplatiť nemôže. „S dohodnutými zmluvnými podmienkami obe zmluvné strany súhlasili. V tomto zmysle preto nie je možné hovoriť o dlhu,“ informovala hovorkyňa VšZP Ivana Linetová.

Ministerstvo zdravotníctva sľubuje peniaze

Ministerstvo zdravotníctva vraj nemôže vstupovať do zmluvného vzťahu hospicu a poisťovne, ale pre hospice sľubuje tento rok viac peňazí. Ide o sumu štyri respektíve šesť eur na jedného pacienta na lôžku za celý deň.

„Pevná cena za paliatívnu zdravotnú starostlivosť poskytovanú poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorý má povolenie na prevádzkovanie hospicu, je v tomto roku 100 eur na lôžkodeň,“ priblížil hovorca Ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

„Ale poisťovne nezvýšili mesačný limit, čiže v praxi to vyzerá tak, že dostaneme viac za lôžkodeň, ale môžeme mať len menej pacientov, tak sme sa nikam neposunuli,“ skonštatoval Živčák.

A nejde len o klientov, ale aj o výplaty zamestnancov. Aj keď ako hovoria, táto práca je pre nich najmä poslaním. „Je to naozaj drina a nie je to zaplatené, je to stále len minimálna mzda,“ reagovala jedna zo zamestnankýň hospicu.

Náklady na starostlivosť v hospici preto pomáhajú uhradiť príbuzní. Kľúčové sú verejné zbierky. Spišská katolícka charita robí jednu z celonárodných zbierok už túto nedeľu vo všetkých slovenských kostoloch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny