Na hlavný obsah

Ján prekonal horúčku dengue, ktorú prenášajú komáre tigrované. Symptómy ho trápili mesiac po chorobe

Invázny druh z Ázie zaznamenali aj v Bratislave.

Ján prekonal horúčku dengue, ktorú prenášajú komáre tigrované. Symptómy ho trápili mesiac po chorobe
Na snímke Ján Mikulec. Foto: RTVS

Vedci na Slovensku zaznamenali komára tigrovaného. Invázny druh sa do Európy dostal z Ázie a je známym prenášačom nebezpečných chorôb, ako sú vírusy dengue alebo zika. Podľa odborníkov jeho výskyt u nás zatiaľ neznamená riziko.

Komára tigrovaného na Slovensku nevidíme prvýkrát. Zaznamenali sme ho aj v roku 2012 v Košiciach, kedy sa mu ale na našom území usídliť nepodarilo. Výskumníci zo Slovenskej akadémie vied našli tento druh komára aj v Bratislave.

„Do Európy sa dostal dovozom komodít, ako sú napríklad pneumatiky, a potom už naprieč Európou to bolo jednoduché, pretože idete napríklad na dovolenku autom a tento komár vám tam vletí. Dostanete sa do novej krajiny a tam vyletí,“ vysvetlila výskumníčka z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) Viktória Čabanová.

Viac o nebezpečných komároch na území Slovenska zisťoval v Správach RTVS redaktor Oliver Remiáš:

Komár tigrovaný je agresívnejší ako komáre, na ktoré sme na Slovensku zvyknutí. Jeho bodnutie aj viac bolí. Je zároveň inváznym druhom. „Invázne druhy vytláčajú naše natívne druhy, čiže môže vytlačiť naše pôvodné druhy,“ priblížila Čabanová.

Komár tigrovaný oproti tomu nášmu ľahšie prenáša napríklad vírus zika, žltú zimnicu alebo vírus dengue. Práve horúčkou dengue si počas zahraničného pobytu prešiel aj Ján Mikulec.

„Samotná choroba trvala okolo 14 dní s tým, že horúčky trvali okolo týždňa a potom sa vyhádžete po tele. Podobne, ako pri ovčích kiahňach. Ja som ešte trpel postdenge syndrómom, ten mi spôsobil to, že asi mesiac som bol taký malátny a unavený,“ opísal študent Ján Mikulec.

Veľké zdravotné riziká podľa parazitológa Slovenskej zdravotnej univerzity ľuďom na Slovensku zatiaľ nehrozia. Problém by mohol nastať, ak by sa na Slovensku rozmnožil vírus, ktorý tento komár prenáša.

„Treba sledovať výskyt tohto druhu a podľa možností, kde sa dá eliminovať. Také menšie liahniská, napríklad plechovky a podobne alebo vázy na cintorínoch, často treba vymieňať vodu,“ upozornil parazitológ Slovenskej zdravotníckej univerzity Nasir Jalili.

„Chcela by som zdôrazniť, že do dnešného dňa sme nedokázali žiadne z týchto ochorení v komároch, ktoré boli izolované na našom území,“ podotkla hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva Adriana Liptáková.

Komár tigrovaný dokáže prežiť slovenské mierne zimy, je aktívny najmä od apríla do novembra. Na rozdiel od domácich komárov, môže človeka uštipnúť najmä počas dňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko