Na hlavný obsah

Kováčik môže začať zháňať nového nástupcu Calzonu, zhodujú sa Ďuriš a Hlinka

Podľa oboch expertov RTVS tréner nemôže sedieť na dvoch stoličkách naraz.

Kováčik môže začať zháňať nového nástupcu Calzonu, zhodujú sa Ďuriš a Hlinka
Foto: RTVS

Účinkovanie Slovana v Európskej konferenčnej lige počas týždňa mierne zatienil tréner národného tímu Francesco Calzona. Ten sa popri reprezentácii stal koučom úradujúceho talianskeho majstra SSC Neapol. Stalo sa tak aj napriek tomu, že sa len pred týždňom dohodol so zväzom na predĺžení spolupráce do konca roku 2025.

„Po práci, ktorú Calzona vykonal v slovenskom futbale, už nikto nepochybuje o tom, že je odborník. Z dlhodobého hľadiska sa nedá riešiť, aby bol súčasne na dvoch stoličkách a už vôbec nie v zahraničnom klube,“ začal expert RTVS Peter Ďuriš.

Podľa neho ešte len uvidíme, do akej miery to bude mať vplyv na prípravu pred ME 2024. „Nemyslím si, že na najbližší prípravný dvojzápas je nepripravený. Analýzy už tréner a ostatní členovia tímu majú určite nachystané,“ uviedol.

Zároveň však priznal, že si myslí, že dni talianskeho odborníka  pri reprezentácii sa krátia a zväz bude musieť po kontinentálnom šampionáte, ktorý bude prebiehať v júni a júli, hľadať nového lodivoda.

 „Obávam sa, že misia tréner Calzona a slovenská reprezentácia, bude maximálne po ME ukončená, pretože tréner ukázal obrovskú kvalitu. Aj keby mu angažmán v Neapole nevyšiel, tak bude mať dostatočné množstvo ponúk, aby šiel cestou, pre ktorú prišiel na Slovensko. Prišiel si urobiť meno a zviditeľniť sa. Obávam sa, že pán prezident Kováčik bude mať veľmi ťažkú úlohu ho najmä po ME udržať,“ priznal.

Calzona chce trénovať dennodenne

Do debaty sa zapojil aj druhý expert RTVS Peter Hlinka. Podľa neho jeho normálne, že sa Calzona po úspechu, ktorý dosiahol so slovenskou reprezentáciou, začal objavovať v hľadáčikoch klubov v rodnej krajine.

„Vo futbalovom biznise je úplne prirodzenou vecou, že sa o trénera začnú zaujímať zahraničné mužstvá, keď odvedie kvalitnú prácu.  Súhlasím s názorom, že od leta budeme hľadať nového trénera. Nie preto, že by to nefungovalo, práve naopak. Na druhej strane je to zaujímavá vizitka pre náš futbal. Ako sa hovorí, nemôžete tancovať na dvoch svadbách alebo sedieť na dvoch stoličkách. Preto po šampionáte nastane tento prípad,“ doplnil bývalý reprezentant.

Ďuriš bude Calzonovi držať v Neapole palce. Jeho angažovanie úradujúcim talianskym majstrom vníma ako zaslúženú odmenu za tvrdú prácu, ktorú odvádza.

„Od Mareka Hamšíka viem, že Calzona chce trénovať dennodenne. Prirovnám ho k trénerovi Spallettimu, ktorý takmer spával v tréningovom centre. Calzona je rovnaký, dvadsať hodín sa venuje futbalu. Toto je jeho odmena. Nového trénera by sme nemali hľadať až po ME, čoho sú si určite vedomí aj kompetentní, ktorí budú musieť nájsť nejaké riešenia,“ uzavrel.

Pozrite si celú debatu na tému Francesco Calzona:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport