Na hlavný obsah

Liga majstrov: Kodaň s Vavrom čaká najťažšia prekážka v podobe obhajcov prvenstva, Madrid začne v Lipsku

Oba zápasy budú mať úvodný výkop o 21.00 hod.

Liga majstrov: Kodaň s Vavrom čaká najťažšia prekážka v podobe obhajcov prvenstva, Madrid začne v Lipsku
Slovenský futbalista Denis Vavro počas tréningu jeho klubu FC Kodaň. Foto: TASR/AP

Po dvojmesačnej zimnej prestávke sa v utorok 13. februára na prvých dvoch štadiónoch opäť rozoznejú tóny oficiálnej hymny Ligy majstrov. V prvom z dvoch úvodných osemfinálových stretnutiach si vonku zmeria sily obhajca trofeje Manchester City s Kodaňou.

Štrnásťnásobný víťaz LM Real Madrid začne púť vyraďovacou fázou v Lipsku. Oči slovenských fanúšikov upriamia pozornosť najmä na dánske hlavné mesto, farby ktorého háji slovenský reprezentant Denis Vavro.

Prekvapenie proti obhajcovi

Futbalisti FC Kodaň si vybojovali postup do vyraďovacej časti najprestížnejšej futbalovej súťaže druhýkrát v histórii klubu. V náročnej A-skupine obsadili so ziskom ôsmich bodov druhú priečku, keď za sebou nechali turecký Galatasaray Istanbul a anglický veľkoklub Manchester United.

V skupine dokázali z prvých troch stretnutí získať len bod, keď remizovali s Galatasarayom a následne prehrali s víťazom skupiny Bayernom Mníchom a červenými diablami. Misku váh priklonili na svoju stranu až v odvete s United, ktorých v odvete zdolali po sedemgólovej prestrelke.

Bod im zaistila remíza s nemeckým celkom a dvere do štvrťfinále otvorilo najtesnejšie možné víťazstvo nad Istanbulčanmi. V šiestich dueloch strelili osem gólov a rovnaký počet aj inkasovali.

O tri presné zásahy sa postaral stredopoliar Lukas Lerager, dva padli z kopačky Dioga Goncalvesa. Práve s prvým menovaným nebude môcť kouč Jacob Neestrup počítať, pretože v poslednom súboji skupiny s Galatasarayom videl červenú kartu.

Úradujúcemu dánskemu majstrovi patrí po v domácej Superlige po odohraní 17 zápasov jesennej časti tretia priečka s 33 bodmi a trojbodovou stratou na vedúci Midtjylland. Prvé merania síl jarnej časti Superligy sú na programe v piatok 16. februára.

Manchester zatiaľ neprehral

Kým Kodaň považujú za prekvapenie ročníka a do jarnej časti sa prebojovala po trinástich rokoch, od obhajcu trofeje Manchestru City sa nič iné ako postup neočakával. Angličania predpoklady potvrdili a suverénne so šiestimi výhrami a osemnástimi bodmi ovládli A-skupinu.

Sieť za súperovým brankárov rozvlnili 18-krát, pričom opačným smerom putovala lopta len sedemkrát. Najlepším strelcom je s piatimi gólmi Nór Erling Haaland, ktorý vedie produktivitu celej prestížnej súťaže.

V domácej Premier League ťahajú osemzápasovú sériu bez prehry, premožiteľa nenašli ani v FA Cupe, v ktorom postúpili do osemfinále. Dva dni pred Vianocami sa navyše stali premiérovo víťazmi MS klubov FIFA. Skloniť hlavy museli naposledy šiesteho decembra pred Aston Villou v domácej súťaži.

Oba celky si vzájomne zmerali sily vo vlaňajšej edícii Ligy majstrov. Najskôr sa v treťom kole skupinovej fázy tešil z jednoznačného domáceho triumfu Manchester City (5:0). V odvete na Parken Stadium sa zrodila bezgólová remíza.

Lipsko má na posledný vzájomný zápas dobré spomienky

V nemeckej Red Bull aréne privítajú futbalisti Lipska najúspešnejší klub LM Real Madrid. Tím, na čele ktorého stojí Marco Rose, postúpil do vyraďovacej časti súťaže z druhého miesta G-skupiny.

Dvanásť bodov nazbierali za dve výhry nad Young Boys Bern a Červenou hviezdou Belehrad. Nad ich sily bol len Manchester City. Dokopy strelili 13 gólov a desať inkasovali. Najčastejšie mieril do čierneho útočník Lois Openda, ktorý skóroval štyri razy.

V domácej Bundeslige patrí Lipsku piata priečka s trojbodovou stratou na štvrtý Dortmund, pričom až v troch z posledných piatich stretnutí ťahali za kratší koniec. V ostatnom 21. kole remizovali s Augsburgom 2:2.

Druhým klubom, ktorý v skupine nezaváhal bol Real Madrid

Rovnako ako Manchester City, bez straty jediného bodu prekráčali skupinou Ligy majstrov aj futbalisti Realu Madrid. Biely balet dvakrát nenašiel premožiteľa v radoch Unionu Berlín, Neapola a Bragy. V šiestich stretnutiach inkasovali zverenci Carla Ancelottiho sedem gólov, strelecky sa presadili šestnásťkrát.

Najlepším strelcom v LM je štvorgólový 20-ročný stredopoliar Jude Bellingham. Svoje štatistky však nateraz nerozšíri, pretože si v sobotnom (9. 2.) ligovom dueli proti Girone vyvrtol členok. Predpokladaná doba jeho absencie sú tri týždne.

V španielskej La Lige patrí hráčom z hlavného mesta po 24 odohraných dueloch najvyššia priečka. Madridčania v súťaži navyše ťahajú 18-zápasovú sériu bez prehry. Bez bodov naposledy odišli zo šiesteho kola z trávnika mestského rivala Atlética.

Ten istý súper ich zastavil aj v januári v osemfinále Copa del Rey, čo znamená, že obhájiť Španielsky kráľovský pohár sa im s určitosťou nepodarí.

Naposledy sa oba celky stretli vlani v skupinovej fáze. V prvom súboji uspeli na domácom trávniku Madridčania 2:0, v odvete boli úspešnejší futbalisti Lipska po výsledku 3:2.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport