Na hlavný obsah

Maďarsko by mohlo čoskoro schváliť vstup Švédska do NATO, vyhlásil Orbán

Švédsko čaká už takmer dva roky.

Maďarsko by mohlo čoskoro schváliť vstup Švédska do NATO, vyhlásil Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský parlament by mohol už koncom mesiaca schváliť žiadosť Švédska o vstup do Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry Reuters to v sobotu (17. 2.) vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko je poslednou krajinou, ktorá doteraz švédsku žiadosť o členstvo v NATO neratifikovala.

„Dobrou správou je, že náš spor so Švédskom sa už čoskoro vyrieši,“ uviedol predseda maďarskej vlády. „Smerujeme k tomu, že na začiatku jarného zasadacieho obdobia parlamentu budeme môcť vstup Švédska do NATO ratifikovať,“ dodal.

Podľa agentúry Reuters by sa maďarský parlament mal zísť 26. februára. Orbán povedal, že spoločne so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom podnikli kroky „k obnoveniu dôvery“ medzi oboma krajinami. Aké kroky to boli, však nespresnil.

Švédsko čaká už takmer dva roky

Švédsko podalo žiadosť o vstup do Aliancie spoločne s Fínskom v máji 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Fínsko sa stalo členom NATO na začiatku vlaňajšieho apríla.

Švédsky vstup do NATO vyžaduje súhlas všetkých 31 členských štátov. Dlho bolo za najväčšiu prekážku v procese pokladané Turecko, to ale pripojenie Švédska k NATO odsúhlasilo minulý mesiac.

Maďarský premiér Orbán, ktorý na rozdiel od iných predstaviteľov aliančných krajín udržiava dobré vzťahy s Ruskom, tvrdí, že vstup Švédska do NATO podporuje. Avšak príslušný zákon je v maďarskom parlamente od polovice roka 2022.

Poslanci s ratifikáciou otáľajú podľa všetkého aj pre kritiku od niektorých švédskych politikov na adresu Budapešti, ktoré sa týkajú zhoršovania stavu demokracie v Maďarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet