Na hlavný obsah

Minister spravodlivosti je pripravený podať medzinárodnú sťažnosť v prípade smrti Jozefa Chovanca

Slovák zomrel po zásahu polície na bruselskom letisku.

Minister spravodlivosti je pripravený podať medzinárodnú sťažnosť v prípade smrti Jozefa Chovanca
Minister spravodlivosti Boris Susko. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ministerstvo spravodlivosti vyjadruje vážne obavy v súvislosti s priebehom súdneho konania pri objasňovaní úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca po zásahu polície v Belgicku.

„Budeme sa vážne zaoberať možnosťou podania medzištátnej sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva. A to ak rozhodnutie, ktoré vyhlásia 25. marca 2024, nebude adekvátnou odpoveďou na nami identifikované nedostatky vyšetrovania,“ avizoval šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Minister zároveň deklaroval, že plne rešpektuje nezávislosť belgických justičných orgánov. „Považujem za rovnako dôležité, aby sa v prípade, keď existujú vážne pochybnosti o okolnostiach úmrtia občana SR a jeho vyšetrovania, príslušné orgány s nimi vyrovnali. A v tomto prípade podľa nášho názoru tieto vážne pochybnosti naďalej existujú,“ zdôraznil.

Kontroverzný zákrok policajtov

Jozef Chovanec zomrel 23. februára 2018. A to po zatknutí belgickou federálnou políciou na bruselskom letisku Charleroi a následnom kontroverznom zákroku policajtov v cele predbežného zadržania.

Slovenská republika vstúpila do trestného konania ako tzv. partie civile (poškodená strana) 26. marca 2021. Posledné pojednávanie v tejto veci sa uskutočnilo 25. a 26. januára tohto roka na Chambre du Conseil.

Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania.
Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania.Foto: TASR/AP

Preskúmanie doterajších postupov

Rezort spravodlivosti žiada, aby sa doterajšie postupy belgických úradov preskúmali nadriadenými orgánmi. Z dostupných stanovísk súdnych znalcov totiž podľa ministerstva vyplynuli vážne pochybnosti o príčinách smrti slovenského občana.

„Závery posudkov našich znalcov sa totiž zásadne líšia od záverov posudkov znalcov, ktorých pôvodne ustanovil belgický súd, pričom chýbali niektoré štandardne odoberané biologické vzorky, ktoré by mohli nevyvrátiteľne preukázať spôsob smrti Chovanca,“ priblížila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Lucia Hurajtová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko