Na hlavný obsah

Podnikáte a chystáte sa na materskú? Živnostníčky by na ňu mali myslieť v predstihu

Je dôležité ustrážiť si termíny a poistné platiť načas.

Podnikáte a chystáte sa na materskú? Živnostníčky by na ňu mali myslieť v predstihu
Ak sa chystá živnostníčka na materskú dovolenku, mala by na zmeny myslieť už v predstihu. Foto: RTVS

Keď sa zo ženy stane matka, je to nielen najzásadnejšia zmena v jej súkromnom, ale aj výrazná zmena v pracovnom živote. Ak sa na chystá živnostníčka na materskú dovolenku, mala by na to myslieť už v predstihu.

Ak niekto čerstvo začína podnikať, ako SZČO (samostatne zárobkovo činná osoba), musí si ustrážiť termíny a najmä úhrady poistného. V relácii RTVS peniaze to uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„Napríklad aj v podobe dobrovoľného poistného. Všetkým našim klientom odporúčame platiť poistné riadne a načas. Týka sa to aj dávky materské. Pretože výška dávky materské je 75 percent z denného vymeriavacieho základu našej klientky,“ pokračoval Kontúr.

Sociálna poisťovňa vezme priemer hrubých miest v rozhodujúcom období, rozdelí ich na počet kalendárnych dní. Výsledkom je výška materského.

„Keby sme to mali premeniť do čísel, tak v decembri roka 2023 bola priemerná výška dávky materské na úrovni 929,33 eura. Na kontrast, maximálna výška dávky materské sa môže dostať až tesne pod úroveň dvoch tisíc eur,“ vysvetlil Kontúr.

Poberanie materského

Výška dávky závisí od výšky odvedeného poistného. O dávku je možné požiadať Sociálnu poisťovňu najskôr šesť týždňov pred dátumom plánovaného pôrodu. Žiadosť vypisuje gynekológ.

„Či je poberateľka živnostníčka alebo je zamestnankyňa, tak z pravidla dĺžka poberania dávky materské sa pohybuje na úrovni 34 týždňov, respektíve 37 týždňov ak ide o samoživiteľku,“ uviedol Kontúr.

Dodal, že v prípade, ak matka porodí dve a viac detí a minimálne o dve z týchto detí sa stará, dávku materské poberá po dobu 43 týždňov.

Doba poberania materského živnostníčkou.
Doba poberania materského živnostníčkou.Foto: RTVS

Živnostníčky môžu počas poberania materského vykonávať svoju podnikateľskú činnosť. Živnosť nemusia rušiť ani ju pozastaviť. Sociálna poisťovňa nesleduje dosahovanie príjmov počas poberania tejto dávky.

O tom, na čo myslieť, ak sa chystá živnostníčka na materskú dovolenku, sme sa v relácii RTVS Peniaze rozprávali s hovorcom Sociálnej poisťovne Martinom Kontúrom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika