Na hlavný obsah

Na oblohe môžeme pozorovať dve kométy, jedna z nich sa ešte rozjasní. Kedy sa objavujú?

Hovorkyňa Slovenskej akadémie vied priblížila detaily.

Na oblohe môžeme pozorovať dve kométy, jedna z nich sa ešte rozjasní. Kedy sa objavujú?
Na oblohe je v tomto období možné pozorovať dve jasné kométy. Foto: TASR/Pavol Bendík

Na oblohe sú v tomto období viditeľné dve jasné kométy. Pozorovať ich možno už malým ďalekohľadom, jednu z nich koncom marca aj voľným okom. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.

„V súčasnom období môžeme zo Slovenska pozorovať dve pomerne jasné kométy. Kométa C/2021 S3 (PanSTARRS) je vo svojej najväčšej jasnosti a kométa 12P/Pons-Brooks stále zvyšuje svoju jasnosť s približovaním k Slnku a k Zemi. Obidve sú viditeľné už malým ďalekohľadom, pričom kométa 12P/Pons-Brooks sa koncom marca dostane až na hranicu viditeľnosti voľným okom,“ priblížila hovorkyňa.

Kométa C/2021 S3 (PanSTARRS) podľa jej slov vychádza vo februári tri hodiny pred východom Slnka, v marci už hodinu po polnoci. Kométa 12P/Pons-Brooks zase momentálne vychádza okolo druhej hodiny ráno a zapadá okolo 22.00 h.

V prvej polovici marca bude vychádzať dve hodiny pred Slnkom, neskôr už nebude ráno pozorovateľná. Večer však bude aj koncom marca zapadať až tri hodiny po západe Slnka, avizovala Tináková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko