Na hlavný obsah

Aj lieky sa falšujú. Na Slovensku chráni zdravie pacientov aj overovanie ich pravosti

Systém oslavuje piate výročie, priniesol výsledky.

Aj lieky sa falšujú. Na Slovensku chráni zdravie pacientov aj overovanie ich pravosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Overovanie pravosti liekov funguje na Slovensku päť rokov. Súhlasili sme so spoločným postupom v Únii. Na falošné lieky zatiaľ systém upozornil dvakrát. Dokáže vyhodnotiť aj poškodenie obalu či neoprávnenú manipuláciu s liečivom. Odborníci vyzdvihli, že ním chránime zdravie pacientov.

Slovensko je v overovaní liekov európskym premiantom, systém sa nachádza v každej lekárni. Farmaceuti lieky overujú pri blokovaní. Skenerom u nás prejde 110 miliónov balení liekov ročne. Michaela Palágyi zo Slovenskej organizácie pre overovanie liekov vysvetľuje, že systém liek vyhodnotí za necelú sekundu.

Overovanie pravosti liekov funguje na Slovensku päť rokov. Ako funguje a aké úspechy priniesla zisťovala v reportáži v Správach RTVS redaktorka Ľubomíra Hulinová:

Skúma štyri údaje. „Čiarový kód, potom máme číslo šarže, exspiráciu lieku a sériové číslo, ktoré je špecifické pre každú krabičku lieku,“ priblížila Palágyi. Ak systém nájde hrozbu, informácie odošle Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv.

„Akonáhle sa príde na to, že sa ide o falzifikát, je kontaktovaný výrobca toho daného lieku, či sa takáto šarža s takýmto kódom nachádzala v tom reťazci. A ak nie, tak sa identifikuje ako falšovaný liek, a tak sa môže kontaktovať aj polícia,“ pokračoval riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Roman Dorčík.

Systém priniesol za päť rokov výsledky

V minulosti už takto odhalili napríklad falošné balenie onkologického lieku.
Systém okamžite posiela hlásenia do celej Európy, tabletky tak už nepredá žiadna lekáreň. Falošné lieky zvyčajne pochádzajú z tretích krajín, alebo neoficiálnych laboratórií.

„Za falšovaný liek sa považuje napríklad aj ten, ktorý je napríklad normálne vyrobený, ale dostane sa do toho oficiálneho reťazca neoficiálnym spôsobom a teda je to liek, ktorý nemal byť na Slovensku, ktorý nemá tú históriu, ktorú by mal mať,“ uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Ide o precízny systém. Keďže to falšovatelia vedia, obyčajne sa distribúcii do lekární vyhýbajú. Spotrebiteľ sa s falšovanými liekmi častejšie stretne v neoverených e-shopoch. Ak ide o zahraničnú stránku, lieky obyčajne pri dovoze zachytia colníci. Predaj však skúšajú aj našinci.

„Dnes vidíme na internete už na bežných portáloch, že lieky, zvlášť omamné a psychotropné látky, ponúka kadekto,“ podotkol Sukeľ.

Odborníci ľudí upozorňujú aby lieky nakupovali len v kamenných alebo internetových lekárňach, ktoré majú oficiálne logo. Falošné lieky môžu byť nebezpečné. „My nevieme vlastne čo sa v tej danej liekovej forme nachádza, či sa jedná o účinnú alebo nebezpečnú látku,“ dodal Dorčík. Celosvetovo sa falšuje asi 10 percent objemu liečiv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko