Na hlavný obsah

Na východe SR sa šíri vysoko infekčná žltačka. Hygienici očakávajú, že prípady porastú

Najviac chorých je medzi deťmi od dvoch do 16 rokov.

Na východe SR sa šíri vysoko infekčná žltačka. Hygienici očakávajú, že prípady porastú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V okrese Trebišov sa šíri vysoko infekčná žltačka. Najviac chorých je medzi deťmi od dvoch do 16 rokov. Ohniská sú v mestách Trebišov, Sečovce ako aj v obciach Zatín a Somotor.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trebišove eviduje 100 nakazených. Hygienici predpokladajú, že chorobnosť bude narastať.

„Vyplýva to z toho, že máme nariadené lekárske dohľady, takže aktívne sa vyhľadávajú kontakty, ale aj tí bezpríznakoví. Aktívne pracujeme so Zdravými regiónmi, pomáhajú nám roznášať propagačné materiály, čo sa týka žltačky, v slovenčine, ale aj rómštine,“ povedal zástupca regionálnej hygieničky Ivan Petrovič.

Aktuálny stav na východnom Slovensku v Správach RTVS z regiónov zisťovala redaktorka Lucia Benetinová:

Žiaci v Košickom a Prešovskom kraji majú tento týždeň jarné prázdniny. Či po nich dôjde k zatváraniu škôl, rozhodnú podľa aktuálnej situácie.

„Na základe nariadenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trebišove na Základnej škole Ivana Krasku sa vykonala kompletná dezinfekcia všetkých priestorov,“ podotkla hovorkyňa mesta Trebišov Ivana Kaňuščáková.

„Mesto Sečovce tým, že máme svoju vlastnú polikliniku, tak nás lekári upozorňovali už skôr ako RÚVZ, že sa nám vyskytli nejaké typy žltačky. Hneď sme informovali riaditeľov materských a základných škôl a začali robiť častejšiu dezinfekciu. Mesto taktiež zakúpilo dezinfekčné prostriedky, ktoré sme poroznášali, aby sme eliminovali šírenie,“ potvrdil primátor mesta Sečovce Dominik Frajkor (Hlas-SD).

Hospitalizovali 13 ľudí

V michalovskej nemocnici hospitalizovali 13 ľudí so žltačkou.

„V súčasnosti je počasie pomerne teplé a prospieva šíreniu hepatitídy typu A viac ako zimné počasie. Je to ochorenie väčšinou v komunite s nízkym štandardom, čiže títo ľudia sa viacej zgrupujú na jednom dvore, a tým pádom dochádza k šíreniu ochorenia,“ vysvetlil prezident Slovenskej komory infektológov Pavol Jarčuška.

Odborníci upozorňujú, že lekársku pomoc treba vyhľadať už pri prvých príznakoch žltačky, odporúčajú tiež očkovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny