Na hlavný obsah

Navaľného manželka obvinila Putina, že mučí mŕtveho

Vyzvala, aby telo jej manžela vydali na pohreb.

Navaľného manželka obvinila Putina, že mučí mŕtveho
Na snímke z videa vdova po Alexejovi Navaľnom – Julija Navaľná. Foto: ČTK/AP

Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, ktorý za neobjasnených okolností zahynul vo väzení, v sobotu (24. 2.) vyzvala ruské úrady, aby vydali telo jej manžela na pohreb. 

Zároveň obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina, že nielenže nechal jej muža zabiť, ale ešte mučí mŕtvolu, čo už nie je len nenávisť, ale satanizmus a pohanstvo.

„Je to deväť dní, čo Putin zabil Alexeja Navaľného. Ale vražda Putinovi nestačila. Teraz drží jeho telo ako rukojemníka, vysmieva sa jeho matke, núti ju, aby súhlasila s tajným pohrebom. Vyhrážajú sa, že inak s Alexejovým telom niečo vykonajú,“ povedala.

Vdova obvinila Putina, že práve on riadi dianie v Salcharde, kde sa opozičníkovo telo nachádza. Obvinila prezidenta, že pred kamerou síce ukazuje, aký je horlivý kresťan, ale jeho viera je falošná. Žiadny skutočný kresťan by sa nikdy nemohol dopustiť toho, čo robí Putin s už mŕtvym odporcom.

„To, čo teraz Putin robí, to je nenávisť. Nie, to dokonca ani nie je nenávisť, ale akýsi satanizmus, pohanstvo, „povedala Navaľná. Putin a jeho posluhovači podľa vdovy svojimi činmi urážajú veriacich, za čo iných v Rusku odsudzujú do väzenia. A Putin sa bude musieť raz zodpovedať aj za vojnu proti Ukrajine.

„Vydajte telo môjho muža. Chceme ho ľudsky pochovať do pôdy, ako je zvykom u pravoslávnych veriacich. Vydajte Alexeja bez akýchkoľvek podmienok. Mučili ste ho zaživa a teraz ho ďalej mučíte mŕtveho. Znevažujete jeho pozostatky. Väčšie diabolstvo už nemožno vymyslieť. Porušujete všetky zákony: zákony ľudí aj zákony Božie,“ zdôraznila Navaľná.

Jeho matke sa úrady vyhrážali

Navaľného matka vo štvrtok (22. 2.) uviedla, že jej konečne ukázali synovo telo. Úrady ale podľa nej chcú, aby ho pochovala tajne, bez obradu, a vyhrážali sa, že ak nebude súhlasiť, môže sa s telom niečo prihodiť. 

Vyšetrovateľ povedal, že čas nie je na mojej strane a že telo podlieha rozkladu, dodala Ljudmila Navaľná vo vyjadrení na serveri YouTube. Úrady dali Navaľného matke ultimátum: buď schváli tajný pohreb svojho syna bez účasti verejnosti, alebo Navaľného pochovajú vo väzení, kde pred týždňom za nejasných okolností zomrel, uviedla v piatok (23. 2.) Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová. Ljudmila Navaľná ultimátum podľa nej odmietla.

Komentátori predpokladajú, že pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v polovici marca, sa Kremeľ obáva, že by sa pohreb s prípadnou účasťou desiatok tisíc ľudí mohol premeniť na demonštráciu proti Putinovmu režimu.

Navaľný, ktorý odhaľoval korupciu na vrchole ruského režimu, bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval prezidenta Vladimira Putina, ktorého tiež obviňoval, že ho nariadil otráviť. Hneď po vyliečení z otravy v Nemecku a po návrate do vlasti Navaľného v januári 2021 uväznili.

V piatok 16. februára väzenská služba uviedla, že 47-ročnému politikovi sa po vychádzke vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom urobilo zle, stratil vedomie a nepodarilo sa ho oživiť.

Ruská opozícia aj viacerí západní predstavitelia pripisujú vinu za Navaľného úmrtie prezidentovi Putinovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet