Na hlavný obsah

Novela Trestného zákona stále nie je v Zbierke zákonov. Ústavný súd sa ňou ešte nemôže zaoberať

Na Ústavný súd sa obrátila opozícia aj prezidentka.

Novela Trestného zákona stále nie je v Zbierke zákonov. Ústavný súd sa ňou ešte nemôže zaoberať
Foto: RTVS

Kým novela novely trestného zákona putuje do parlamentu, tá pôvodná stále nie je zverejnená v Zbierke zákonov. Opozícia vyzýva predsedu parlamentu aj ministra spravodlivosti, aby zámerne nezdržiavali, zvažujú dokonca trestné oznámenie. Koalícia reaguje, že postupuje v medziach zákona.

K novele trestného zákona ležia na ústavnom súde tri podania, od prezidentky aj od opozície. Žiadajú, aby pozastavil jej účinnosť. To, že koalícia pripravila novelu novely, na ich rozhodnutí nič nezmenilo.

„Skrátenie premlčacej doby bolo naozaj len takou pomyselnou čerešničkou na torte škodlivej novely Trestného zákona a aj po schválení tejto zmeny ostáva táto torta úplne pokazená,“ reagovala poslankyňa Lucia Plaváková (PS).

Ústavný právnik upozorňuje, že nová úprava nemá vplyv na pôvodnú novelu Trestného zákona, ktorú prezidentka aj opozícia na ústavnom súde napadli.

„Ak by prijal tieto návrhy na ďalšie konanie, bude sa zaoberať tým, že či vyhovie návrhu na pozastavenie účinnosti. Alebo sa môže potom stať aj to, že Ústavný súd nevyhovie takémuto návrhu a potom účinnosť ten zákon nadobudne štandardne tak, ako mal, čiže 15. marca,“ ozrejmil ústavný právnik Vincent Bujňák.

Trestnému zákonu sa v Správach RTVS venovali redaktorky Karolína Janičíková a Katarína Wildová:

Hrozí, že súd nestihne zareagovať

Problém by však mohlo spôsobiť to, že novela, ktorú poslanci schválili už pred dvoma týždňami, stále nevyšla v Zbierke zákonov. Podľa opozície tak hrozí, že Ústavný súd nestihne zareagovať skôr, ako zákon začne platiť.

„Prečo nedajú voľné ruky Ústavnému súdu, aby mohli konať. Ak zákon nie je v Zbierke zákonov, tak mu nebude pridelené číslo, tak potom akoby Ústavný súd pojednával o imaginárnej veci,“ povedal poslanec Milan Majerský (KDH).

„Pri takomto rozsiahlom materiáli nejde o zdržiavanie, ale ide o štandardný proces, keď je potrebné vykonávať korektúry v rámci textu tak na strane Národnej rady, ako aj na strane Zbierky zákonov. Čiže je to úplne štandardný proces a to, že by to malo byť v hodinách, je úplný nezmysel,“ zhodnotil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

„Tá práca bola predsa urobená kanceláriou Národnej rady, keď ten zákon išiel pani prezidentke. To znamená, že ja neviem teraz, aké čiarky a bodky tu hľadáme. Už to začína byť na hranici aj trestnej zodpovednosti. Takže zvažujeme podanie trestného oznámenia pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa, čo je aj z nedbanlivosti,“ informovala poslankyňa Mária Kolíková (SaS).

Podľa poslanca Romana Michelka (SNS) je to absurdné. „Pretože aj parlament aj minister majú presné lehoty. Ak by tie lehoty nedodržal, vtedy by sa mohlo hovoriť o tom, že je to zneužitie právomoci,“ dodal.

„Využijeme všetky lehoty, ktoré máme k dispozícii. Nikto z nás neporuší žiadny zákon a urobíme všetko pre to, aby novelizácia Trestného zákona nadobudla účinnosť tak, ako sa snaží pani prezidentka urobiť všetko pre to, aby táto novelizácia účinnosť nenadobudla,“ povedal predseda vlády Robert Fico.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko