Na hlavný obsah

Poľnohospodári strednej a východnej Európy vyjdú do ulíc. Nebudú chýbať ani slovenskí

Chcú prejaviť nesúhlas s únijnou Zelenou dohodou.

Poľnohospodári strednej a východnej Európy vyjdú do ulíc. Nebudú chýbať ani slovenskí
Ilustračná snímka - poľnohospodári protestujú v celej Európe. Foto: TASR/AP

Poľnohospodárske organizácie strednej a východnej Európy vyzvali poľnohospodárov k protestom proti agrárnej politike Európskej únie. V tlačovej správe to v utorok (13. 2.) oznámila česká agrárna komora, podľa ktorej sa majú hromadné demonštrácie konať 22. februára.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) informovala, že v tento deň jej členovia vyjdú do ulíc a na hranice. Poľnohospodári v poslednom čase protestujú v mnohých európskych krajinách kvôli nesúhlasu s unijnou Zelenou dohodou pre Európu.

Jej cieľom je dosiahnuť klimatickú neutralitu dvadsaťsedmičky do roku 2050. Poľnohospodári upozorňujú aj na rastúce náklady alebo na podľa nich neférovú zahraničnú konkurenciu.

Poľnohospodárske delegácie v pondelok a v utorok o problémoch spojených s unijnou politikou a jej dopadmi na poľnohospodárstvo rokovali v poľských Otrenbusoch na juhozápadnom okraji Varšavy s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Januszom Wojciechowským.

Organizácie z Česka, Slovenska, Maďarska, Poľska, Litvy a Lotyšska podľa českej agrárnej komory odovzdali komisári svoje požiadavky.

Tie zahŕňajú kompenzácie poľnohospodárom za dodržiavanie nových pravidiel súvisiacich s ochranou životného prostredia, úľavy v oblasti byrokracie a sprehľadnenie dotačného systému. Tiež lepšiu reguláciu ukrajinskej produkcie smerujúcu na unijný trh.

Stretnú sa na hraniciach

Poľnohospodárske organizácie zároveň vyzvali na usporiadanie protestných jázd k hraničným priechodom. Poľnohospodári sa tam stretnú so svojimi kolegami z ďalších krajín.

„Ak Európska komisia nepredloží plán na reálne riešenie týchto problémov obratom, budú sa tieto akcie pri hraničných priechodoch opakovať,“ uvádza česká agrárna komora v tlačovej správe, podľa ktorej sa tiež schyľuje k masívnym protestom na republikovej úrovni.

„Jedine spoločnou koordináciou našich požiadaviek a spoločným postupom máme šancu upozorniť na zúfalú situáciu, v ktorej sa európske poľnohospodárstvo momentálne nachádza, a vytvoriť tlak na európskych aj českých politikov,“ uviedol prezident agrárnej komory Ján Doležal.

Do protestov sa zapoja farmári a potravinári. „Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podporí protestujúcich európskych poľnohospodárov a potravinárov. Dnešným dňom tak začíname s prípravou protestu, ktorý bude na viacerých miestach krajiny,“ uviedla SPPK.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč kritizoval niektoré postupy a plány EÚ v oblasti poľnohospodárstva. Denníku Pravda minister skôr tiež povedal, že prípadné protesty slovenských farmárov podporuje a je pripravený sa postaviť do ich čela.

Demonštranti žiadajúci lepšie podmienky pre poľnohospodárov v posledných týždňoch komplikovali dopravu a blokovali hranice okrem iného vo Francúzsku, Nemecku, Poľsku, Rumunsku, Španielsku či Portugalsku.

Protesty súvisia nielen so snahou Európskej únie vyrovnať sa so zmenou klímy, ale aj s otvorením trhu pre lacné ukrajinské produkty, čo má pomôcť Ukrajincom čeliacim ruskej vojenskej agresii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet