Na hlavný obsah

Pre procesnú chybu z väzby prepustili muža, ktorý v Banskej Bystrici nožom napadol tínedžerku

Pochybil okresný súd Banská Bystrica.

Pre procesnú chybu z väzby prepustili muža, ktorý v Banskej Bystrici nožom napadol tínedžerku
Archívna snímka 22-ročného Banskobystričana, ktorý napadol tínedžerku. Foto: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj.

Mladý muž, ktorý vlani v apríli v Banskej Bystrici s nožom napadol a ťažko zranil 15-ročné dievča, bol v dôsledku procesných pochybení prepustený na slobodu.

V prípade pochybil Okresný súd Banská Bystrica, ktorý krajskému súdu neskoro predložil spis na rozhodnutie o podanej sťažnosti obžalovaného voči ponechaní vo väzbe. Uviedla to hovorkyňa Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici Nina Uhrovičová.

„Predseda senátu KS v Banskej Bystrici v trestnej veci obžalovaného Tomáša S. pre obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu vydal príkaz na prepustenie z výkonu väzby, ktorým bol obžalovaný ihneď prepustený z väzby na slobodu, keďže v dôsledku procesných pochybení okresného súdu došlo k zásadnému porušeniu jeho práv ako obžalovaného. Tým pominuli dôvody na ďalšie trvanie jeho väzobného stíhania,“ skonštatovala Uhrovičová.

Niekoľko dní po lehote

Krajská prokuratúra Banská Bystrica podala na obžalovaného obžalobu ešte 22. decembra 2023. Okresný súd o ponechaní obžalovaného vo väzbe rozhodol 18. januára tohto roka. Útočník podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bolo potrebné rozhodnúť do 2. februára.

„Keďže spis okresný súd predložil krajskému súdu na rozhodnutie o podanej sťažnosti až 13. februára, teda 11 dní po lehote, nemohol krajský súd inak, len v zmysle príslušných ustanovení Trestného poriadku obžalovaného ihneď prepustiť z väzby na slobodu,“ vysvetlila hovorkyňa krajského súdu.

K útoku na banskobystrickom sídlisku Fončorda došlo začiatkom apríla 2023. V tom čase 22-ročný muž zaútočil na 15-ročné dievča a nožom jej spôsobil ťažké zranenia.

Útočník po skutku z miesta činu ušiel, krátko po incidente ho pri jednej zo základných škôl zadržala polícia. Nasledujúci deň pri pátracej akcii našli aj nôž, ktorým mal útočiť. Začiatok súdneho procesu s obžalovaným je naplánovaný v marci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny