Na hlavný obsah

R. Fico hovorí, že niektoré štáty EÚ či NATO chcú poslať svojich vojakov na Ukrajinu. Slovensko tak podľa premiéra neurobí

Zopakoval, že konflikt na Ukrajine sa nedá vyriešiť vojenským spôsobom.

R. Fico hovorí, že niektoré štáty EÚ či NATO chcú poslať svojich vojakov na Ukrajinu. Slovensko tak podľa premiéra neurobí
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení Bezpečnostnej rady SR. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že Slovensko na Ukrajinu nepošle žiadnych vojakov. „Žiadny slovenský vojak na Ukrajinu nepôjde,“ vyhlásil v pondelok (26. 2.).

Uviedol to v súvislosti s blížiacim sa stretnutím európskych lídrov vo Francúzsku, v rámci ktorého sa má podľa premiéra Fica hovoriť aj o tom, aby mali členské štáty Európskej únie možnosť v rámci bilaterálnych zmlúv poslať na Ukrajinu nielen vojenskú techniku, ale aj svojich vojakov.

V bilaterálnych dohodách iných členských štátov, vidí premiér bezpečnostné riziká. „Prípadná prítomnosť vojakov členských štátov NATO a EÚ na Ukrajine vytvára pre Slovensko bezpečnostné riziká aj z toho dôvodu, že budú určite predmetom záujmu ruských ozbrojených síl. Čo keď budú títo vojaci blízko slovenských hraníc?“ pýtal sa premiér.

Fico zopakoval, že konflikt na Ukrajine sa nedá vyriešiť vojenským spôsobom. Dodal, že Ukrajine stále bude pomáhať napríklad pri odmíňovaní a humanitárne.

Rovnaký postoj, aký prezentoval premiér potvrdil vo svojom vystúpení aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

„Jednoznačný postoj je ten, že Slovensko na základe žiadnej bilaterálnej zmluvy nevyšle vojakov slovenskej armády na územie Ukrajiny. Som zvedavý aké budú reakcie ostatných členských krajín EÚ. V prípade, že dôjde k takémuto posunu a na územie Ukrajiny umiestnia vojenské systémy, ktoré budú obsluhovať vojaci cudzích krajín, tak ja osobne to budem považovať za eskaláciu napätie, nie za upokojenie celej situácie,“ povedal.

Česká ministerka obrany o pláne nepočula

Česká ministerka obrany Jana Černochová nepočula o tom, že by niektoré členské krajiny NATO a EÚ chceli na Ukrajinu posielať svojich vojakov. Reagovala tak na Ficove tvrdenia.

„Nič také som zatiaľ nečítala, nepočula. Počkám, s čím príde pán premiér (Petr Fiala) a s čím nás ako ministrov a Bezpečnostnú radu štátu oboznámi, a podľa toho budeme o týchto záležitostiach ďalej diskutovať,“ povedala šéfka českého rezortu obrany.

Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že jej informácie ako najvyššieho ústavného činiteľa nehovoria o žiadnom zapojení slovenských vojakov do vojny na Ukrajine ani neodôvodňujú vyvolávať v spoločnosti pocit ohrozenia. Informuje o tom Denník N.

Za neprimerané považuje prezidentka najmä to, že pocit ohrozenia Slovenska premiér vyvoláva zo strany krajín Európskej únie a NATO.

Pozrite si celé vyjadrenie premiéra Roberta Fica v relácii RTVS Aktuálne :24 po rokovaní Bezpečnostnej rady SR:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko