Na hlavný obsah

Neďaleko centra Bruselu zúri vojna gangov. Polícia vyšetruje tri streľby za 24 hodín

Brusel sa potýka s vysokou kriminalitou.

Neďaleko centra Bruselu zúri vojna gangov. Polícia vyšetruje tri streľby za 24 hodín
Policajti zabezpečujú dôkazy po streľbe v centre Bruselu. Foto: TASR/AP

Tri prípady streľby za posledných 24 hodín vyšetruje polícia vo štvrti Saint Gilles neďaleko centra Bruselu, kde podľa miestnych činiteľov bojujú o teritórium drogoví díleri. V stredu (14. 2.) ráno objavili policajti jedného zo zločincov zastreleného, neskôr našli auto plné zbraní. Primátor štvrte vyzval bezpečnostné orgány, aby voči organizovaným skupinám ohrozujúcim miestnych obyvateľov postupovali ráznejšie, píšu belgické médiá.

Bruselskou oblasťou bezprostredne susediacou s centrálnou časťou mesta znela od nedele streľba celkovo štyrikrát, čo odniesli zraneniami traja ľudia a štvrtý zomrel.

„V utorok išlo ešte o zastrašovanie, dnes to pripomína skôr popravu,“ povedal podľa denníka Le Soir k posledným prípadom starosta Jean Spinette. V jeho štvrti podľa neho prebieha boj dvoch organizovaných zločineckých skupín. Tie sa sporia o teritórium nachádzajúce sa v blízkosti bruselského Justičného paláca.

Stredajšou obeťou streľby bol podľa policajných zdrojov belgických médií muž, ktorého polícia viedla v záznamoch kvôli zločinom spojeným s drogami a ktorý na belgickom území pobýval nelegálne. Bezpečnostné kamery zachytili útek troch možných páchateľov, po ktorých polícia pátra.

Centrom obchodu s drogami sú síce v Belgicku predovšetkým prístavné Antverpy. Brusel sa tiež však potýka s vysokou kriminalitou. Počas minulého roka kvôli drogovým zločinom podľa štatistík zverejnených denníkom Le Soir zomrelo sedem ľudí a 131 bolo zranených.

Starosta Spinette v stredu v televízii RTBF apeloval na políciu, aby sa gangom venovala systematickejšie a „rozobrala ich siete“. Potreba by podľa neho bola tiež efektívnejšia práca prokuratúry a rýchlejšie verdikty súdov. „Díleri sa zjavne cítia nedotknuteľní, s čím treba skoncovať,“ vyhlásil Spinette.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet