Na hlavný obsah

Pri Košiciach sa otvárajú ďalšie pracovné možnosti. Novootvorený závod sa rozšíri

Novú fabriku chcú otvoriť na budúci rok.

Pri Košiciach sa otvárajú ďalšie pracovné možnosti. Novootvorený závod sa rozšíri
Na archívnej snímke pozemok na výstavbu nového závodu vo Veľkej Ide. Foto: TASR/František Iván

Nové pracovné miesta pribudnú pri Košiciach. Závod na výrobu komponentov do elektromobilov, ktorý nedávno otvorili, rozšíria. Investor požiadal aj o vládny stimul. Nevylúčil spoluprácu s automobilkou Volvo, ktorá v okolí vyrastie.

Chladiace dosky do elektricky poháňaných áut od začiatku roka produkujú v priemyselnom parku vo Veľkej Ide pri Košiciach. Nemecký investor minul 50 miliónov eur a zatiaľ zamestnal 60 ľudí. Miest ešte pribudne.

„Ide o vysoko automatizovanú výrobu, takže len dodatočných 12 zamestnancov,“ informoval konateľ spoločnosti Mubea Automotive Slovakia Miroslav Mikula:

Druhú fabriku plánujú otvoriť začiatkom budúceho roka. Firma požiadala aj o vládnu pomoc, konkrétnu výšku nespresnila.

„Ministerstvo hospodárstva sa k možným investíciám či investičným pomociam štandardne nevyjadruje skôr, ako sú schválené vládou,“ uviedlo v písomnom stanovisku ministerstvo hospodárstva.

V okrese Košice – okolie je bez práce približne 5 600 obyvateľov. Región patrí medzi 20 najmenej rozvinutých okresov na Slovensku. Investori v nich vedia získať jednoduchšie investičný stimul.

Rozšírením závodu sa priemyselný park vo Veľkej Ide úplne naplní. Obec podľa starostu Petra Nagya už podnikla prvé kroky na jeho rozšírenie. „Mestské zastupiteľstvo už schválilo obstaranie na zmenu územného plánu a uznesením schválilo už aj zmenu funkčného využitia jednotlivých parciel,“ ozrejmil Nagy.

Priemyselný park, ktorý aktuálne zamestnáva 2 500 ľudí, by sa po zmenách mohol rozšíriť o ďalších desať hektárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál