Na hlavný obsah

Profil kandidáta na prezidenta: Ján Kubiš

Podľa Kubiša prezidentský úrad nemá byť protiváhou.

Profil kandidáta na prezidenta: Ján Kubiš
Na snímke Ján Kubiš. Foto: TASR/Martin Baumann

Bývalý minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš bude v prezidentských voľbách 2024 kandidovať s cieľom nájsť medzi Slovákmi a Slovenkami spoločnú reč.

Ján Kubiš pochádza z Bratislavy, kde vyrastal a študoval až do odchodu na vysokú školu. Tú absolvoval v Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov. Vyštudoval odbor medzinárodné hospodárske vzťahy a zahraničný obchod, ktorý dokončil v roku 1976. Počas štúdia v Moskve vstúpil Komunistickej strany Česko-Slovenska.

Kariéra diplomata

Kubiš má mnoho diplomatických skúseností. Hneď po štúdiu začal pracovať na vtedajšom Ministerstve zahraničných vecí ČSFR, kde pracoval až do roku 1992. Počas týchto rokov pôsobil na veľvyslanectvách v Etiópii či Moskve. Medzi rokmi 1993 až 1994 bol prvým veľvyslancom Slovenskej republiky pri OSN a ďalších medzinárodných organizácii v Ženeve.

Od roku 1994 až do roku 1998 zastával pozíciu riaditeľa centra OBSE pre prevenciu konfliktov. Následne strávil rok ako osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN pre Tadžikistan. Odtiaľ sa vrátil k OBSE, kde do roku 2005 pôsobil ako generálny tajomník.

Vstup do politiky

V rokoch 2006 až 2009 pôsobil vo funkcii ministra zahraničných vecí v prvej vláde Roberta Fica (Smer-SD, HZDS, SNS) ako nominant Smeru. Po tejto skúsenosti sa stal výkonným tajomníkom Európskej hospodárskej komisie OSN do roku 2010. Nasledujúce roky bol postupne poverený vedením viacerých misií OSN v Afganistane, Iraku, Libanone a Líbyi. Svoje pôsobenie v OSN ukončil v roku 2021.

Prezident so silnými partnerstvami

Kubiš vyhlásil, že prezidentský úrad nemá byť protiváhou, ale má okrem iného na starosti dobré fungovanie všetkých ústavných orgánov. Ján Kubiš má ako prezidentský kandidát za cieľ nájsť medzi Slovákmi a Slovenkami spoločnú reč. Ako uviedol, chce krajinu aktívne zapájať do riešenia globálnych problémov.

Podľa Kubiša sú klimatická zmena, terorizmus či nelegálna migrácia témy, v ktorých musí Slovensko zaujať jasný postoj. Myslí si, že mu jeho diplomatické skúsenosti umožnia budovať silné partnerstvá nielen s členmi Európskej únie, ale aj s predstaviteľmi krajín z celého sveta. Jeho víziou je jednotné Slovensko ako silný európsky štát, ktorý prispieva k mieru a lepšej budúcnosti nielen pre Slovákov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko